Radar · Miljö

Strategi för klimat – tema på Östersjökonferens

”Den andra höjdpunkten för mig är i morgon då jag ska tala under dagens tredje pass som heter ’Strengthening the resilience of maritime ecosystems’.

I dag inleds Östersjökonferensen i Berlin. I den svenska delegationen ingår riksdagsledamoten Emma Nohrén (MP).
– Jag ser fram emot samverkan med de andra parlamenten och för egen del så är antagandet av vår slutrapport om biologisk mångfald och klimat viktig då jag ingått i den arbetsgruppen under det senaste året.

Östersjökonferensen, eller Baltic sea parliamentary conference, BSPC, äger rum den 27-29 augusti i den tyska huvudstaden. Syftet med konferensen, som beskrivs som ett forum för dialog mellan politiker i Östersjöregionen, är att driva frågor av betydelse för regionen.

– Vår rapport (BSPC Working group on climate change and Biodiversity) bygger på underlag och möten med forskare, sakkunniga och lokala parlament. Klimatförändringarna är en global fråga, men det är ofta lokalt som åtgärderna och förändringarna kan ske. Så rapporten kan användas som underlag för kommande beslut, visa på best practice och ge gemensamma utgångspunkter, säger Emma Nohrén, och fortsätter:

– Jag har själv varit med vid två fysiska möten med arbetsgruppen, dels i Tromsö i vintras som handlade om Arktis och de snabba förändringarna som vi ser där, dels i Gdansk i våras då vi pratade mycket om energisystem och filade till de sista formuleringarna.

Östersjökonferensen kan inte fatta bindande beslut för medlemsländerna, men parlamentarikerna antar resolutioner med rekommendationer till samarbetsländernas regeringar.

– Om vi till exempel kommer överens om denna strategi är det sedan upp till varje land att ta hem och arbeta med den där. Det som är bra är att i BSPC sitter politiker från alla parlament och partier, så det blir ofta en samsyn i det här frågorna.

Östersjökonferensen äger rum en gång per år. Då samlas parlamentariker från tio nationella parlament, sju regionala parlament och fem interparlamentariska organisationer runt Östersjön, enligt riksdagens webbplats.

– Det är också viktigt med samarbetsforum med de andra länderna runtom Östersjön, särskilt nu med Rysslands krig i Ukraina.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV