Radar · Politik

Andersson: Fängelse för knarkköp av barn

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson håller pressträff i Folkets hus i Olofström innan sitt sommartal på söndagen.

S-ledaren Magdalena Andersson föreslår i sitt sommartal fängelse för de som köper knark av barn och tonåringar.
– Var och en som partyknarkar har också ett eget ansvar, går ditt partyknarkande verkligen före varje ung människas rätt att växa upp i trygghet? säger hon.

Magdalena Andersson har med sig en nyhet till sitt sommartal i Olofström som hon hoppas ska stoppa nyrekryteringen av unga till de kriminella gängen. För enbart skärpta straff räcker inte för att få stopp på våldet, anser hon.

– Det räcker inte att bura in dem som begår brott när nya killar direkt står redo att ta deras plats. Vi måste bryta nyrekryteringen, säger Andersson.

Och hon pekar också på att det behövs andra prioriteringar.

– För varje krona vi satsar på polisen, måste minst en krona satsas på att bryta nyrekryteringen. Inte minst behövs mer resurser till kommunerna, som har ansvar för socialtjänst, kuratorer och fältassistenter, säger Magdalena Andersson.

Partyknarkare

Tanken med förslaget är att den som köper knark ska tänka sig för en extra gång, om det är fängelsestraff som kan bli konsekvensen.

– För de som är fast i ett djupt missbruk kommer det här inte att påverka, men för den som partyknarkar och som har en etablerad position i samhället tror jag att det här gör skillnad, säger Andersson.

S har inget förslag på hur straffskalan ska se ut. Det vill partiet att regeringen ska tillsätta en utredning om.

I en kommentar till TT säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) att han välkomnar förslaget och att han ser fram emot ett konstruktivt samarbete.

Varnar för SD

Magdalena Andersson håller sitt sommartal på den årliga IF Metall-dagen i Olofström. Bland hoppborgar, karuseller och korvstånd vänder hon sig till de åhörare som överväger en röst på SD. Hon pekar på att partiets klimatpolitik drar undan benen för de företag som vill hänga med i den gröna omställningen och därmed riskerar tusentals jobb.

Och hon anklagar SD och regeringen för att gynna höginkomsttagare framför vanligt folk och välfärden.

– Nu är det upp till bevis för regeringen. Sjukvården, skolan och omsorgen kan inte användas som Kristerssons krockkudde. Barnen i skolan, vården för sjuka och omsorgen om äldre måste gå före skattesänkningar för höginkomsttagare, säger Andersson.

Två chefer

Hon anklagar också regeringen för dålig hantering av sommarens kriser och radar upp terrorhot, korankris, naturkatastrofer, skjutningar och ekonomisk kris.

– När man har två chefer som vill helt olika saker samtidigt på ett jobb – då blir ingenting gjort. Resultatet är handlingsförlamning – motsatsen till det ledarskap som behövs för att hantera kriser, säger Andersson.

Och med två chefer avser hon statsminister Ulf Kristersson (M) och SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Krav på Jomshof

Enligt Andersson märks det tydligt vad gäller koranbränningarna.

På ena sidan har vi Kristersson, som säger sig vilja lugna ner situationen. På andra sidan har vi Sverigedemokraterna, som agerar i direkt motsatt riktning.

Hon upprepar oppositionens krav på att SD-toppen Richard Jomshof måste lämna sitt uppdrag som ordförande i riksdagens justitieutskott.

Men i stället för att ta ansvar, så står Kristersson där – handlingsförlamad av sitt eget regeringsunderlag, säger S-ledaren.

Texten har uppdaterats

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV