Radar · Politik

Efter förbudet – Tiktok och Telegram föremål för debatt i Somalia

Förbudet mot att använda Taktok i Somalia skapar debatt.

I dag diskuterar Somalias parlament regeringens beslut att förbjuda kommunikationsplattformarna Tiktok och Telegram. För en vecka sedan kom förbudet, som motiveras med att terrorister använder dem för att sprida propaganda. Även spelappen 1Xbet stoppas.

Regeringen uppgav då att apparna används för att ”sprida våldsamma bilder och videor och vilseleda den allmänna opinionen”. Internetleverantörer som inte blockerade tillgången till apparna senast den 24 augusti riskerar att ställas inför rätta, rapporterade TT.

Beskedet kom inför en andra fas i en militäroffensiv mot den sunnimuslimska terrorgruppen Al-Shabab, som fört inbördeskrig i landet i över 15 år.

I ett land där Världsbanken bedömt att 60 procent av befolkningen är under 25 år har regeringens beslut väckt ilska.

"Vidta åtgärder mot enskilda i stället"

”Jag håller inte med om regeringens drag… Ministeriet kan ta itu med de farhågor de har tagit upp genom att vidta åtgärder mot de enskilda användarna i stället för kollektiva bestraffningar,” säger Mursal Ahmed, somalisk tiktoker med över två miljoner följare, till Al Jazeera.

För honom innebär förbudet förlorade intäkter, vilket han behöver då han säger att det saknas arbetsmöjligheter i Somalia.

Tiktoks talesperson Ragdah Alazab uppger till nyhetskanalen att företaget har lanserat en säkerhetskampanj i samarbete med Somalias nationella kommunikationsmyndighet.

”Vi står fast mot våldsbejakande extremism och har tagit bort och fortsätter att ta bort de rapporterade kontona”, säger Alazab.

I fjol ska regeringen enligt uppgifter ha avaktiverat andra plattformar inklusive Facebook- och Twitter-konton med hänvisning till att de var ”terroristkonton”.

Finns länder där Tiktok är förbjudet

I vissa länder är Tiktok förbjudet, som i Indien och den amerikanska delstaten Montana.

När Tiktok bannlystes i Indien 2020, tillsammans med andra, främst Kina-anknutna appar, motiverade regeringen åtgärden med att de hotar Indiens ”suveränitet och integritet, försvar, säkerhet och den allmänna ordningen”, enligt medier i Delhi.

I USA har en strid blossat upp efter förbudet tidigare i år, då Tiktok svarade med att stämma delstaten.

Läs mer: 

Studie: Kina kan påverka svensk demokrati

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV