Radar · Inrikes

Antibiotikatest väcker intresse utomlands

Antibiotika.

En svensk pilotstudie där läkemedelsbolag garanteras en extra ekonomisk ersättning för tillgång till nyare läkemedel har väckt intresse utomlands.

Studien, som pågick under två och ett halvår år och kostade 25 miljoner kronor, involverade ett 30-tal svårt sjuka patienter med multiresistenta infektioner, uppger Sveriges Radio Ekot.

Patienterna fick behandling med nyare antibiotika genom att Folkhälsomyndigheten testade att ge en garanterad summa till fyra läkemedelsbolag så att de kunde tillhandahålla flera läkemedel som inte säljs i Sverige.

Läkemedelsbolagen lovade då att kunna leverera inom 24 timmar om patienter på svenska sjukhus behövde dem.

– Vi har alltså testat en alternativ modell för att betala för att ha tillgång till antibiotika som är av särskilt värde som vi inte självklart annars får till den svenska marknaden, säger Malin Grape svensk ambassadör mot antibiotikaresistens till Ekot.

Pilotförsöket har gått så bra att det har väckt internationellt intresse och om några veckor kommer en kanadensisk grupp till Folkhälsomyndigheten för att att studera metoden som man planerar att införa i landet. Även Japan, Tyskland och Norge har gjort förfrågningar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV