Radar · Integritet

Danmarks etiska råd vill utöka aborträtten

Danmarks etiska råd ändrar sin syn på fri abort efter 50 år.

I Danmark har kvinnor över 18 år rätt till fri abort fram till vecka tolv.
Lagstiftningen har varit oförändrad i 50 år, men nu har landets etiska råd kommit med en ny rekommendation. Ett flertal i rådet menar att det bör vara fri abort fram till vecka 18.

Danmark tillåter sedan 1973 fri abort fram till vecka tolv för kvinnor över 18 år, därefter krävs ett speciellt tillstånd från ett abortsamråd.

Nu har Danmarks etiska råd kommit med en ny rekommendation, rapporterar flera danska medier.

Ett flertal i rådet rekommenderar fri abort fram till vecka 18. Rådet menar också att flickor mellan 15 och 17 år ska kunna få en abort utan samtycke från sina föräldrar.

– Det viktigaste argumentet är att kvinnan själv får möjlighet att fatta ett beslut fram till vecka 18, och god tid att överväga, säger rådets ordförande Leif Vestergaard till Danmarks Radio.

Konservativ lagstiftning

Under det senaste året har frågan om gränsdragningen för fri abort debatterats flitigt i Danmark.

Debatten tog fart efter att de politiska partierna Venstre och Enhedslisten öppnade för fri abort efter vecka tolv samtidigt som de krävde en ny utredning från det etiska rådet.

De menade bland annat att Danmark har en av de mest konservativa abortlagstiftningarna i Västeuropa.

Tre partier på högerkanten, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige och Danmarksdemokraterna, uppgav redan på förhand att de inte önskar att förändra gränsen för abort.

Tre andra partier har uppgett att de vill ändra den nuvarande lagstiftningen samtidigt som övriga fem partier uppgett att de vill avvakta rådets nya rekommendation.

Reser till Skåne

Enligt Danmarks Radio har landets nuvarande abortlagstiftning lett till att danska kvinnor, som önskar en abort efter vecka tolv, bland annat reser till abortmottagningar i Skåne.

I Sverige är gränsen för fri abort vecka 18. I Island är gränsen vecka 22 och i Storbritannien och Holland vecka 24.

Senast Danmarks etiska råd prövade gränsen för fri abort var 2007. Då menade ett flertal av rådets medlemmar att gränsen borde ligga kvar på vecka tolv.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV