Radar · Miljö

WWF: Toppmöte sätter blåslampa på frågan om avskogning

Avskogningen drabbar regnskogens djur, däribland orangutangen.

I dag möts ledare från de största regnskogsregionerna för att ta fram en räddningsplan för skogarna. Nyckelfrågor är hur skydd och återställandet av skogen ska finansieras. Från WWF hoppas de att det innebär en kursändring från den ”affärsmässiga bana som vi är på”.

Syftet med Three basins summit, som äger rum i Brazzaville i Republiken Kongo, är att bli överens om en gemensam plan för hur skogarna ska skyddas, hur redan förstörda områden ska återställas och hur länderna ska kompenseras ekonomiskt för att skogarna ska få stå kvar.

– Vid FN:s klimatkonferens, Cop26 i Glasgow, enades världens ledare om att avskogningen ska upphöra senast 2030. Men hittills har vi varken sett tillräckliga åtgärder eller finansiering. Three basins summit sätter nu blåslampa på frågan och det är hög tid för världens länder att kliva fram och ta ansvar, säger Gustaf Lind, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF, i ett pressmeddelande.

Initiativ från regionerna

Mötet är ett initiativ från politiska ledare från de tre regnskogsregionerna; Centralafrika, Amazonas och Sydostasien, som tillsammans har en klar majoritet av världens tropiska skogar.

En studie från World resources institute och New climate economy gällande Amazonas visar att om regnskogen fortsätter att plundras på resurser kan den snart nå sin ”brytpunkt”, vilket innebär att den blir en källa för koldioxidutsläpp i stället för tvärtom.

Om utsläpp och avskogning fortsätter i samma takt som det senaste decenniet riskerar Amazonas att förlora 59 miljoner hektar regnskog till 2050, vilket motsvarar mer än Frankrikes yta, enligt Ending deforestation in the Amazon can grow Brazil’s GDP — but that’s not the only reason to do it.

Inkludera ursprungsfolk

Från WWF lyfter de också fram vikten av att människor boende i och runt regnskogar inkluderas i besluten, med hänvisning till studier som visar att skogar som står under förvaltning av lokala samhällen eller ursprungsbefolkningar skyddas bäst och har mindre avskogning än andra.

Fran Price, skogsexpert på WWF International, hoppas att toppmötet inbegriper att regeringar ska presentera konkreta och handlingsbara planer ”som visar ansvarsskyldighet och transparens”.

– Det är absolut nödvändigt att alla regeringar i regionerna och utanför regionerna använder den här plattformen för att arbeta tillsammans, säger hon till nyhetsbyrån AP.

Läs mer:

Skyddad regnskog kan bli motor för grön ekonomi 

Three basins summit

96 procent av den globala avskogningen sker i tropiska områden, vars skogar bidrar till jordens förmåga att bibehålla ett stabilt klimat.

Syftet med mötet är att enas om en deklaration och en strategi som leder till återställandet av 350 miljoner hektar av land- och vattenekosystem.

Den största orsaken till avskogningen är jordbruksprodukter, som palmolja, soja och kött, där efterfrågan driver på att skog ersätts med betesområden. Även gruvindustrin driver på avskogning.

Källa: WWF

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV