Radar · Utrikes

Scholz i krismöte för att rädda sin koalition

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.

Partierna i den tyska regeringskoalitionen grälar inför öppen ridå, och relationerna är mer ansträngda än någonsin, särskilt kring miljöfrågorna. Under söndagen träffar förbundskansler Olaf Scholz sina koalitionspartners för att gjuta olja på vågorna.

Sprickan är som djupast mellan liberala FDP och miljöpartiet De gröna, och gäller synen på ekonomisk politik och framför allt miljöfrågorna. En stötesten är förslaget om att förbjuda installation av nya olje-och gaspannor från och med 2024, något som FDP motsätter sig.

Vicekansler Robert Habeck (De gröna) har anklagat FDP för att stå i vägen för utveckling. Wolfgang Kubicki från FDP har å sin sida jämfört Habeck med Rysslands president Vladimir Putin, eftersom båda enligt honom delar uppfattningen att ”staten och ledaren vet bättre än folket vad som är bäst för dem”. Kubicki bad senare om ursäkt för uttalandet, men skadan var redan skedd.

Socialdemokratiska SPD säger att de tre partierna nu måste hitta ”nya sätt att arbeta tillsammans”. 

– Detta är en vädjan till alla tre partierna i regeringen: Dessa offentliga gräl måste få ett slut nu, säger en företrädare för SPD.

Tre partier – socialdemokratiska SPD, liberala FDP och miljöpartiet De gröna – bildade regering tillsammans i december 2021, under ledning av Olaf Scholz. Partiernas färger rött, gult och grönt har gett samarbetet namnet ”Ampelkoalition”, trafikljuskoalitionen.