Radar · Utrikes

Iran friar belgisk hjälparbetare i fångutbyte

Manifestation i Bryssel i januari för att frige Olivier Vandecasteele.

Den belgiske biståndsarbetaren Olivier Vandecasteele har släppts fri i en fångutväxling med Iran.
”Äntligen fri”, skriver Belgiens premiärminister Alexander de Croo i en kommentar där det framgår att 42-åringen nu befinner sig i Oman.

Revolutionsdomstolen i Teheran dömde tidigare i år Olivier Vandecasteele till 40 års fängelse och 74 piskrapp för ”spionage”. Men Belgien har vidhållit att Vandecasteele, som har jobbat för flera hjälporganisationer, är oskyldig och att rättegången var riggad.

”Olivier tillbringade 455 dagar i fängelse i Teheran under outhärdliga förhållanden. Oskyldig”, skriver Alexander de Croo i sitt uttalande.
Iran har de senaste åren fängslat ett antal utländska medborgare och personer med dubbla medborgarskap och anklagat dem för spionage eller liknande. Kritiker anklagar ofta Iran för att använda den typen av fångar som brickor i förhandlingar med väst.

I utbyte mot Vandecasteele ska den iranske diplomaten Assadollah Assadi släppas på fri fot, enligt iransk stats-tv. Iraniern dömdes 2021 för att ha försett ett iransk-belgiskt par med sprängämnen tänkta att användas mot Irans exilopposition i Paris.

Oman har fungerat som mellanhand i förhandlingarna om fångutväxlingen. I ett uttalande skriver det omanska utrikesdepartementet att en iransk medborgare som suttit fängslad i Belgien nu är på väg till Irans huvudstad Teheran via Muskat.