Radar · Politik

Göteborg miljardsatsar på fossilfri fjärrvärme

– Göteborg får ett mer robust energisystem, säger miljö- och klimatkommunalråd Karin Pleijel (MP).

Som ett led i Göteborgs arbete för uppnå klimatneutralitet 2030 satsar staden 2,65 miljarder på förnybar kraftvärme i sitt fjärrvärmesystem. Slutligt klartecken för investeringen gavs av Göteborgs kommunfullmäktige på torsdagskvällen.

90 procent av flerbostadshusen i Göteborg värms upp av fjärrvärme från Göteborgs energi. Med de 2,65 miljarder kronorna ska ett värmeverk för förnybar kraftvärme byggas i hamninloppet. Biobränslet kommer främst att bestå av så kallad grot, kort för skogsavfall i form av grenar och toppar, samt återvunnet returträ.

Beslutet togs i bred politisk enighet.
 
– Detta är en av de största investeringarna som staden gör för att klara målen om ett klimatneutralt Göteborg till 2030. Vi tar nu ett viktigt steg för att få en fossilfri fjärrvärme och för att säkra värme för göteborgarna kalla vinterdagar, säger Karin Pleijel (MP), miljö- och klimatkommunalråd i Göteborg, i ett pressmeddelande.
 
Anläggningen bedöms ha stor betydelse för stadens klimatomställning och för att säkra en väl fungerande fjärrvärme. Målet är att anläggningen ska vara i drift någon gång 2025-2026. 
 
– Det är en stor och viktig investering för att göra fjärrvärmen i Göteborg mer fossilfri. Vi kommer slippa att använda fossil råvara som spetslast riktigt kalla dagar. Göteborg får ett mer robust energisystem, konstaterar Karin Pleijel.
 
Anläggningen ska kunna producera omkring 140 megawatt förnybar värme och 35 megawatt el. Återstår att göra också transporterna till värmeverket klimatneutrala.
 
Satsningen är ett led i Göteborgs omställningsarbete med stöd av EU för att bli en av Europas 100 klimatneutrala städer 2030.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV