Radar · Utrikes

Över 40 grader när vallfärden till Mecka inleds

Hajj inleds med att pilgrimerna går sju varv motsols runt Kaba.

Med start i dag pilgrimsvandrar miljontals muslimer till den stora moskén i Mecka.
Eftersom hajj infaller under sommaren i år är värmen ett orosmoment.

Ett rekordantal på runt 14 000 anställda och fler än 8 000 volontärer kommer att ta emot de 2,6 miljoner människor som beräknas medverka, rapporterar den saudiska nyhetskanalen al-Arabiya.

Islams kalender bygger på månens faser vilket gör att hajj infaller elva dagar tidigare varje år. Medeltemperaturen för juni månad i Saudiarabien är 42 grader.

Som en förebyggande insats för pilgrimsvandrarna har de saudiska myndigheterna förberett fler än 170 sjukhus och vårdcentraler i Mecka och Medina.

Initiativ för "grön hajj"

I år är första gången sedan covidpandemin startade som vallfärden genomförs helt utan restriktioner. Förra året var endast vaccinerade mellan 18 och 65 år välkomna.

I fjol deltog närmare en miljon människor i pilgrimsvandringen. Antalet väntas mer än fördubblas i år och därmed vara tillbaka på normala nivåer.
Enligt experter kommer hajj under de närmaste decennierna både bidra till den globala uppvärmningen och påverkas av den, skriver nyhetsbyrån AP.

Muslimska aktivister har lanserat ett klimatinitiativ för ett ”grönt hajj” där man uppmanar troende att endast genomföra pilgrimsvandringen en gång i livet, undvika engångsplast och kompensera för utsläppen genom att plantera träd.

Fakta: Hajj – en av islams pelare
• Pilgrimsresan hajj är en av islams fem pelare, som utgör grunden för religionen. De övriga är trosbekännelsen, bönen, allmosegivandet och fastan. • Varje muslim som kan uppbringa medel för det förväntas vallfärda till Mecka i Saudiarabien minst en gång i livet.
• Mecka, och då i synnerhet Kaba och Stora moskén, är islams heligaste plats, följd av Medina, där profeten Muhammeds grav ligger, och al-Aqsa-moskén i Jerusalem.
• Vid vallfärden utförs flera olika ritualer. Pilgrimerna vandrar till exempel sju gånger runt Kaba i Stora moskén. Djävulen stenas också symboliskt till döds.
• Kaba är en stor kubformad byggnad klädd i svart tyg, som står mitt på gården inne i Stora moskén i Mecka.

Väntas bli fler

Antalet pilgrimsvandrare väntas dock öka de närmsta åren vilket bland annat innebär fler långdistansflyg, bussar och bilar och mer vatten och el.

Vallfärden är en av islams fem pelare. Den genomförs på fem dagar, innehåller ett antal ritualer och inleds med att pilgrimerna går sju varv motsols runt den svarta stenen Kaba.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV