Radar · Inrikes

Miljonutbetalningar till MUF stoppas

Douglas Thor, ordförande i MUF.

Moderata ungdomsförbundet (MUF) kan tvingas betala tillbaka statliga bidrag i miljonklassen. Det står klart efter en granskning av ordföranden Douglas Thors försök att köpa röster i samband med en stämma.

MUF lever inte längre upp till ”villkoret om demokratisk uppbyggnad”, anser Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, (MUCF). Därför stoppar myndigheten kommande utbetalningar till förbundet, rapporterar Sveriges Radio.

Bakgrunden är TV4:s avslöjande i mars i år kring MUF-ordföranden Douglas Thor, som ska ha försökt påverka valet av MUF-ordförande i Jämtland. Detta genom att i en chattkonversation uppmuntrat andra att betala avgiften för nya medlemmar.

"Ytterst problematiskt"

MUCF har efter händelsen genomfört en granskning som visar att stämman genomfördes i demokratisk ordning och att röstköp inte förekom. Att Thor, som förbundets högsta företrädare, försökt köpa röster beskrivs dock som ”ytterst problematiskt”.

Myndigheten överväger nu att kräva tillbaka det statliga organisationsbidrag som MUF beviljats för 2023. Det handlar om totalt drygt 2,7 miljoner kronor, varav hälften betalades ut i januari och hälften skulle ha betalats ut kommande månadsskifte. Betalningen stoppas i väntan på att utredningen slutförs.

Avböjer kommentar

”Partiets utredning visar att stämman genomfördes stadgeenligt och att inga röstköp skett, det bekräftade även MUCF. Vi kommer idag ha ett möte med MUCF för att få klarhet i vilka frågor vi behöver besvara för att reda ut det här”, säger Johannes Thernström, generalsekreterare MUF, i en skriftlig kommentar.

MUF har fram till den 7 juli på sig att komma med synpunkter på beslutet.
TT har sökt Douglas Thor som via ungdomsförbundet avböjer att kommentera.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV