Radar · Politik

Föreslår vistelseförbud för gängkriminella

Utredaren och rådmannen Sara Markstedt och justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Personer som stöttar kriminella nätverks brottslighet ska kunna få vistelseförbud i ett visst område. Det föreslås i ett nytt lagförslag som nu lämnats till regeringen.

Utredaren och rådmannen Sara Markstedt har utrett frågan sedan förra sommaren.

Syftet med vistelseförbudet är att öka tryggheten och minska brottsligheten. Det ska kunna gälla på vissa platser utan att personen behöver vara dömd.

– Tanken är att om flera personer får vistelseförbud samtidigt i ett område med hög konfliktnivå minskar risken att personer som står i konflikt med varandra möts på gator och torg. Då är det impulsiva skjutningar, hämndaktioner och våldsspiraler som kan förhindras, säger Sara Markstedt.

Men även öppen narkotikahandel och utpressning ska kunna förhindras med åtgärden, säger hon.

"Medvetet främjar"

Däremot kommer sällan sprängningar och skjutningar som sker på vitt skilda platser och som planeras att kunna förhindras direkt genom vistelseförbud, enligt Markstedt.

Hon föreslår en ny lag med möjlighet att utfärda vistelseförbud, ”för personer som medvetet kan befaras främja ett kriminellt nätverks brottslighet i ett visst område”.

Förbudet ska gälla på allmän plats och även andra platser som skolgårdar. Det föreslås kunna gälla ett år med möjlighet till förlängning. Den som bryter mot förbudet ska kunna dömas till fängelse i upp till ett år.

– Får man verkligen begränsa rörelsefriheten på det här sättet för en person som inte själv har dömts för brott? Svaret i den här promemorian blir ja, det får man för ändamålet att förhindra gängbrottslighet, men bara under vissa förutsättningar.

Hon bedömer att det kan handla om något hundratal ärenden per år.

"Efterfrågats av polis"

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) framhåller att vistelseförbud efterfrågats av polisen och att det finns erfarenheter från andra länder, bland annat Danmark.

– En viktig del i arbetet mot gängkriminaliteten är att ge de brottsbekämpande myndigheterna konkreta verktyg för att i vardagen förebygga att brott överhuvudtaget äger rum. Det här är ett förslag som passar väl in i det, säger han.

Förslaget skickas nu på remiss av regeringen. Lagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2024.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV