Radar · Inrikes

Säpo: Säkerhetsläget försämrat

Susanna Trehörning, biträdande chef för Säpos kontraterrorism.

Säkerhetsläget i Sverige har försämrats den senaste tiden till följd av koranbränningar och efterföljande reaktioner i omvärlden. Det skriver Säkerhetspolisen, Säpo, i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare har Säpo konstaterat att manifestationer där heliga skrifter skändas, och de reaktioner som följer, kan vara hotdrivande. Nu bedömer Säpo att säkerhetsläget i Sverige försämrats.

”De aktioner som genomförts tillsammans med desinformationskampanjer som pågått sedan tidigare har inneburit att bilden av Sverige påverkats. Från ett tolerant land till ett land som är fientligt inställt mot Islam och muslimer, där angrepp på muslimer sanktioneras av staten och där muslimska barn kan kidnappas av socialtjänsten. Sammantaget riskerar detta att driva på hotet från individer inom den våldsbejakande islamistiska miljön”, skriver Säpo i pressmeddelandet.

Nu, liksom i början av året riktas kraftfulla och hotfulla reaktioner mot Sverige, inte minst i sociala medier och andra digitala kanaler.

”Säkerhetspolisen hanterar löpande attentatshot som riktas mot Sverige och svenska intressen utomlands”, skriver Säpo.

Terrorhotnivån mot Sverige ligger i nuläget fortsatt på en förhöjd nivå, en trea på en femgradig skala.

– Vi har en trea på en femgradig skala och det är ett förhöjt hot och inom ramen för ett förhöjt hot så kan ett attentat inträffa, säger Susanna Trehörning, biträdande chef för kontraterror och författningsskydd vid Säkerhetspolisen, till SVT:s Morgonstudion.

Med anledning av läget kommer ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) vid lunchtid idag att hålla en pressträff om den senaste tidens påverkanskampanjer mot Sverige.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV