Radar · Inrikes

Över 100 svenskar får hjälp hem från Italien

En bil som träffats av ett träd under stormen i Milano.

Över hundra bilsemestrande svenskar får hjälp hem av SOS International efter att deras vindrutor krossats under hagelstormar i Italien. Men bilarna riskerar att bli kvar – verkstäderna i regionen är överfulla efter ovädret.

Flera svenska turister på bilsemester fastnade i den kraftiga hagelstorm som drabbade norra Italien i början på veckan.

– Haglet har skadat vindrutorna i första hand. Tittar man på bilder från området så ser man att det är stora hål från isbitarna som har fallit ner, säger Kristin Charlieson, specialist och kundkoordinator vid larmorganisationen SOS International Sverige.

De vars bilar är för skadade för att kunna köra vidare får nu hjälp att ta sig hem av SOS International. Exakt hur många personer det rör sig om är oklart.

– Men vi är uppe i ett 70-tal fordon nu och då räknar vi med att det är minst två personer per fordon, säger Kristin Charlieson.

Mellan 500 och 1 800 danskar får samma hjälp, rapporterar danska TV2.

Verkstäder och bärgningsfirmor i regionen överhopade med arbete, vilket gör att det kan dröja innan man får hem sin bil.

– Väntan på bärgning i området nu är ungefär ett dygn, och verkstadstid ligger nu på upp till tre veckor. Men alla bilar har inte kommit in än så man ska nog räkna med uppemot en månad, säger Kristin Charlieson.

Läs mer:

Värme och extremväder hotar ge ökenspridning på Sicilien