Radar · Utrikes

Ryska åklagare vill helt förbjuda Meduza

Skärmdump av Meduzas hemsida.

Ryska åklagare kräver ett förbud mot den oberoende nyhetstjänsten Meduza med anledningen att den utgör ”ett hot” mot nationens säkerhet.

Beskedet på torsdagen var ytterligare ett försök att helt stoppa den populära nyhetstjänsten, som grundades 2014 men som tvingats flytta verksamheten till Lettland efter tidigare ryska beslut.

”Det har fastslagits att (Meduzas) agerande utgör ett hot mot fundamenten i den konstitutionella ordningen och därmed är ett säkerhetshot mot Ryska federationen”, skriver åklagar i ett uttalande.

Meduza har förklarats vara en ”främmande agent” i Ryssland år 2021, vilket innebär att både journalister och läsare hotas av fängelsestraff på upp till sex år.

Åklagarbeskedet kom dagen efter det att en domstol i Moskva beordrat stängningen av människorättsgruppen Helsingforsgruppen i Moskva.

De flesta, om inte alla, oberoende nyhetsmedier har stängts eller stoppats i Ryssland efter den ryska invasionen av Ukraina. Även utländska nyhetsorganisationer har tvingats dra ned sin närvaro i Ryssland.