Radar · Utrikes

Israel och palestinier möts för samtal

Den oroande utvecklingen på Västbankenär ämnet för ett säkerhetsmöte mellan Israel och palestinier.

Krissamtal mellan israeler och palestinier hålls för att förhindra en upptrappning av våldsamheterna på Västbanken. Samtalen hålls i Jordanien med representanter för USA och Egypten på plats.

Nya dödsfall rapporterades från Västbanken.

Förhandlingarna förs i semesterorten Akaba vid Röda havet och ”är de första av sitt slag på flera år” enligt värdlandets statliga mediebolag. Politiska frågor och säkerhetsläge ska diskuteras; Israel sänder säkerhetstjänsten Shin Bets chef Ronen Bar medan palestinierna representeras av underrättelsechefen Majed Faraj.

Oro, våld och sammandrabbningar har ökat till en farlig nivå på främst Västbanken. Eskaleringen har förstärkts av en mer hårdför politik från Israels nya högerregering, som tillträdde i december, och som följts av palestinska motreaktioner.

En diplomatkälla i Jordanien säger att mötet handlar om att ”bygga förtroende” mellan Israel och palestinierna.

USA: representeras av diplomaten Brett McGurk från landets nationella säkerhetsråd. Även representanter från Egypten väntas vara närvarande vid samtalen på söndagen.

Samtidigt som samtalen inleddes dödades två israeliska medborgare på Västbanken i ett dåd som Israel betecknade som ”en palestinsk terrorattack”.

De två dödsoffren sköts i Huwara nära staden Nablus, en av de platser där våldsamheterna blivit fler den senaste tiden.
Dödssiffran i de senaste veckornas oro är den högsta sedan protesterna 2005 i det som kallades den andra intifadan.