Radar · Utrikes

”Enorm tragedi” på Medelhavet – nära 60 döda

Räddningsarbetare i södra Italien tar hand om en av dem som omkommit sedan en båt med migranter kapsejsat i havet utanför.

Minst 59 människor har hittats döda i vattnet vid kusten i södra Italien, sedan båten de färdades med kapsejsat, uppger den italienska kustbevakningen. Hittills har 80 personer hittats vid liv.

Omfånget av katastrofen i Kalabrien fortsätter att växa.

– För några minuter sedan fick vi bekräftat att antalet offer är 59, sade kommunen Crotones borgmästare Vincenzo Voce till Sky vid 16-tiden.

Många av offren är barn. Bland dem som hittats döda finns ett nyfött barn och en åttaåring.

– Många saknas. Kalabrien är i sorg efter denna fruktansvärda tragedi, säger den regionale guvernören Roberto Occhiuto.

Kustbevakningen har en pågående räddningsinsats och söker efter fler överlevande tillsammans med räddningstjänsten och gränspolisen. Under eftermiddagen uppgav man att 80 personer hittats vid liv, varav några själva tagit sig i land.

Flera barn bland offren

Det är oklart hur många som färdades på båten, siffror från 170 till 250 har nämnts av räddningspersonal och FN:s flyktingorgan UNHCR.

Ombord fanns enligt UNHCR flera barn och hela familjer, de flesta från Afghanistan, Pakistan och Somalia.

Samtidigt uppger en medarbetare för Rädda Barnen att samtliga som räddats är vuxna.

– Tyvärr har alla barn satts upp på listan över saknade, om de inte redan har hittats döda på stranden, säger medarbetaren Ignazio Mangione till AFP.

Meloni: "Smärtas djupt"

Italiens starkt högerorienterade premiärminister Giorgia Meloni säger i ett uttalande att hon ”smärtas djupt ”av olyckan. Meloni riktar också kritik mot den eller de som stod bakom resan och säger att det är ”kriminellt att sjösätta en 20 meter lång båt med 200 människor ombord i kombination med en usel väderlek”.

Söndagens tragedi kommer kort efter att Meloni drivit igenom nya lagar som innebär att fartyg som hämtat upp migranter i sjönöd vid den italienska gränsen måste bege sig till den hamn de tilldelas efter varje enskild undsättning.

Tidigare har fartygen kunnat utföra flera räddningar åt gången ute till havs, vilket kritiker menar kommer leda till att fler drunknar.

Världens farligaste farled

Migranterna tros ha varit på väg mot kuststaden Crotone i regionen Kalabrien och kom enligt uppgifter till Rai från Turkiet. Båten ska ha varit till sjöss i fem dygn.

Farleden anses vara den farligaste i världen för människor som söker sig till Europa för att få asyl.

På stranden i den lilla orten Steccato di Cutro ligger vrakdelar i trä utspridda nära den plats där båten ska ha gått sönder.

– Det är en enorm tragedi, säger Crotones borgmästare Vincenzo Voce till Rai.