Radar · Inrikes

V: Beskatta bankernas övervinster

Nooshi Dadgostar.

Vänsterpartiet vill införa en skatt på bankernas övervinster. Målet är, enligt partiet, att hjälpa svenska hushåll som pressas hårt av stigande bolåneräntor och hög inflation.

Förslaget presenteras under partiledaren Nooshi Dadgostars sommartal i Göteborg på lördagen. Enligt V bör en så kallad oligopolskatt på 50 procent av bankernas övervinster införas med start 2024 fram till och med 2026.

Skatteintäkterna ska oavkortat gå till att upprätthålla antalet anställda i välfärden, enligt Dadgostar.

Bankernas snabbt stigande vinster har gett upphov till flera heta debatter den senaste tiden. För årets andra kvartal redovisade Nordea, Swedbank och SEB exempelvis rejäla vinstlyft – något som bland annat fått finansministern Elisabeth Svantesson (M) att öppna för eventuella åtgärder.

Det är inte första gången Vänsterpartiet riktar kritik mot banksektorn. Tidigare i somras föreslog V att den statliga banken SBAB skulle användas för att ”pressa storbankerna till lägre bolåneräntor”.

Fakta: Vänsterpartiets förslag

En skatt på 50 procent av bankernas övervinster införs under perioden 2024–2026 och som kan förlängas om den bristande konkurrensen kvarstår.

Övervinster definieras här som den överskjutande vinst som ligger över de fem senaste årens genomsnitt.

Källa: Vänsterpartiet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV