Radar · Utrikes

Svenskan: Man ska inte behöva dö på flykt

Sjuksköterskan Josefin Karlsson arbetar som hälsodelegat på räddningsfartyget Ocean Viking.

Det är jobbigt att se tomma båtar och veta att det har varit människor i dem. Sjuksköterskan Josefin Karlsson från Oviken som deltar i en av räddningsfartyget Ocean Viking största insatser på Medelhavet, tycker inte att någon ska behöva dö på flykt.

En liten flicka står på däck på räddningsfartyget Ocean Viking. Hon ser ut att vara ensam och tar Josefin Karlssons hand.

Svenskan hjälper flickan att duscha och får på henne rena kläder. Den lilla visar sig komma från Nigeria. Hon är sju år gammal.

Josefin Karlsson kan inte låta bli att undra: var är flickans föräldrar?

Brännskador av båtbränsle

Den svenska sjuksköterska stänger hyttdörren och tar en kort paus från sitt jobb som hälsodelegat från Röda Korset ombord på Ocean Viking. Fartyget befinner sig mitt på havet, mellan Sfax i Tunisien och den italienska ön Lampedusa.

Snart ska hon gå upp på däck igen och göra sjukvårdsinsatser: hjälpa människor som är utmattade, uttorkade, hungriga och som fått brännskador av både solen och båtbränsle som läckt in i de små gummibåtarna.

– Vi genomför aktioner under tiden vi pratar. Om de kallar på mig så måste jag avbryta, varnar hon.

Totalt antal ankomna samt döda eller saknade, 2018–2023
Totalt antal ankomna samt döda eller saknade, 2018–2023. Foto: Johan Hallnäs

Flera räddningsinsatser

Under de senaste två dygnen har Ocean Viking, som drivs av organisationerna SOS Méditerranée och Röda Korset, undsatt totalt 438 migranter från internationellt vatten utanför Libyen och Tunisien.

Bland dessa finns 32 ensamkommande barn och nio småbarn. Ombord finns nu personer från 25 länder. De flesta kommer från Kamerun, Syrien, Elfenbenskusten och Guinea.

Uppdraget på Medelhavet är 36-åriga Josefin Karlssons tredje – men det andra på Ocean Viking. Redan nu märker hon en stor förändring jämfört med tidigare uppdrag.

– Det är väldigt många fler människor.

Hittills i år har nästan 105 000 migranter tagit sig över Medelhavet till Italien, via vad som brukar kallas en av världens dödligaste migrantrutter. Det är fler än under hela 2022. Över 2 000 har rapporterats döda eller saknade, enligt FN:s migrationsorganisation IOM.

Kikar efter båtar

På Ocean Viking arbetar Josefin Karlsson tillsammans med en annan sjuksköterska, en läkare och en barnmorska. Ombord finns en liten klinik med det nödvändigaste. Sjukvårdspersonalen kan bland annat kontrollera puls, blodtryck och EKG, göra ultraljud och lägga om sår och sy sårskador. Ungefär som en vårdcentral, berättar Karlsson.

– Jag har sovit två timmar i natt och varit uppe hela dagen i går och i dag. Träffat människor, delat ut mat, vatten och gett möjlighet att duscha. Om det är något vi inte kan behandla så genomför vi medicinska evakueringar, säger hon.

Under uppdraget på Medelhavet letar Ocean Viking hela tiden efter båtar i sjönöd.

– Vi står med kikare och får syn på båtar som inte är sjödugliga och oftast är överfulla med människor. I går var det en gummibåt som började tappa luft. Jag tror att det var ungefär 100 personer i den båten, vilket är alldeles för mycket, säger hon.

Fann sin morbror

Josefin Karlsson beskriver skicket på människorna som befinner sig på Ocean Viking som ”okej”. Många har tillbringat flera år i Libyen. En del är undernärda eller har blivit utsatta för sexuella övergrepp och tortyr. Hon slås ofta av att barnen är äldre än hon först tror.

– De är väldigt små. Det kan vara för att de har haft kronisk undernäring sedan de föddes.

Hennes uppdrag på Ocean Viking är sex till åtta veckor långt.
För mig är det rimligt att göra det här. Jag tycker inte att man ska behöva dö på flykt. Josefin Karlsson säger att hon trots allt möter människor som det har gått bra för. De som har överlevt.

– Det är jobbigt att se tomma båtar och veta att det har varit människor i dem.

Men hur gick det för den lilla flickan på däck? Hon har en anhörig med sig på fartyget – en 17-årig morbror – fick Josefin Karlsson senare höra. Flickans mamma uppges vara fängslad i Libyen.
Den här lilla flickan och hennes 17-åriga morbror valde att resa över Medelhavet själva. Det berörde mig.

Fakta: Räddningsinsatser på Medelhavet

Räddningsfartyget Ocean Viking har i ett samarbete mellan organisationen SOS Méditerranée och Röda Korset sökt efter personer i sjönöd på Medelhavet sedan i september 2021.

Sedan dess och fram till 12 augusti i år hade Ocean Viking gjort cirka 70 räddningsinsatser och räddat över 4 000 personer.

För två veckor sedan utförde Ocean Viking 15 räddningar på 36 timmar med totalt 623 överlevande. Det var den största räddningsinsatsen sedan samarbetet började.

Fler än 28 000 människor har förlorat livet på Medelhavet sedan 2014.

Källa: Röda korset, FN:s migrationsorganisation IOM

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV