Glöd · Debatt

”Höj blicken och sträck på ryggen när de kallar dig parasit”

Arbetslösa köar för att få understöd i New York 1933.

För att de rika ska kunna bli riktigt rika tar högern från de fattiga, skriver Mats Leijon, och därför har de uppfunnit berättelsen om den late arbetaren och de sjuka och arbetslösa som behöver känna piskan på ryggen. 

DEBATT. Parasit. Bidragsturist. Det ska löna sig att arbeta. Arbetslinjen. Lat. Tärande. Arbetsskygg. Gnällig.

Är du sjuk, handikappad, skadad, eller arbetslös, så har du säkert blivit beskriven med minst ett av ovan uppräknade ord när högern ska beskriva din karaktär. Det gäller naturligtvis inte om du tillhör överklassen, eller den burgna medelklassen. Det gäller bara dig som är fattig.

Det är en gammal sanning hos högern att rika behöver en morot, och fattiga behöver en piska. Så har det varit sen tukthusens och spinnhusens tid.

Föraktet för utsatta människor har alltid funnits där. Det är bara manifesteringen som skilt sig åt under århundradena. Nu visar föraktet sig i politikers retorik på sociala media, i tidningar, och på TV. Men varför? Man kan väl hata på fattiga för sig själv? Man behöver väl inte saluföra föraktet?

Jo, det behöver man. Det finns nämligen ett bakomliggande ekonomiskt incitament.

Ett rättvist samhälle har transfereringar. Man tar pengar från de rika och ger till de fattiga. På så sätt minskar man sociala spänningar i samhället. Det här är högern motståndare till. Högern lever nämligen i villfarelsen att rika behöver ekonomisk stimulans i form av skattelättnader, annars vill de inte arbeta. Hade jag varit rik, hade jag blivit förolämpad. Vad hände med visioner och entreprenörskap? De flesta förmögna människor arbetar med saker som stimulerar dem, som de tycker är roliga. Till skillnad från dig och mig som tvingats ta första bästa arbete.

För att högern ska ha råd med dessa subventioner till rika, har de skapat en berättelse om den late arbetaren. Det är oerhört skickligt gjort, och hela högeretablissemanget ser det här som en sanning, skriven i sten. Arbetslösa och sjuka behöver piskan på ryggen, annars latar de sig, och lever ett bekymmerslöst liv med försörjningsstöd.

Man gör vissa omskrivningar för att föraktet inte ska vara alltför uppenbart. ”Det ska löna sig att arbeta” Ja, det har det alltid gjort. Åtminstone sen fackföreningarna fick något att säga till om. I dag är tyvärr fackföreningarna harmlösa. De är mest upptagna med att fixa privata sjukförsäkringar och olika rabatter till medlemmarna, som om de vore en medlemsklubb som typ Åhlens. De har tappat sina tänder. Det är till exempel en gåta för mig varför skolpersonal i hela landet, inte befinner sig i en vild strejk.

Men åter till ”det måste löna sig att arbeta”. Där står ju egentligen att de som inte arbetar måste få sänkt stöd nästan till svältgränsen, så de blir tillräckligt fogliga för att ta låglönearbeten som det inte går att försörja sig på. Det är oerhört provocerande för högern när fattiga kan äta tre gånger om dagen. Den gränsen har vi i och för sig redan passerat. Många skolbarn kommer hungriga till skolan på morgonen.

Ett uttryck som är väldigt intressant, men som man inte ser så ofta nu för tiden är tärande. Det skapades i början av kampen mot fattiga. Det kombinerades med uttrycket närande så här: närande/tärande. Premissen var att människor som arbetade inom det privata näringslivet var närande, de bidrog till samhället. Medan alla som arbetade inom välfärdssektorn, tillsammans med arbetslösa och sjuka var tärande. De var en belastning för samhället. De fick emellertid sluta med den retoriken. Folk blev för förbannade. Men vi som av olika skäl inte hade något arbete, vi teg som vanligt.

Vad ska vi göra för att få tillbaka det människovärdet som stulits från oss?

Jag är så pass förbannad nu, att hade någon, ansikte mot ansikte, kallat mig tärande, hade hen fått en rak vänster. (ingen symbolik bakom användandet av vänstern. Min högerarm är förlamad.)

Jag tror i och för sig att våld är fel väg att gå. Föraktet mot alla som inte haft lika bra förutsättningar som andra måste upphöra. Skicka inte iväg oss på fler ”söka-jobb-kurser” för att hålla oss sysselsatta. Tvinga oss inte att söka jobb vi inte är kvalificerade för, bara för att fylla en kvot för att få a-kassa eller försörjningsstöd. Ändra regleringsbreven till FK från att behandla alla som potentiella fuskare till att behandla oss som människor som behöver hjälp. Vår läkare vet om vi kan arbeta eller inte, till skillnad från försäkringskassans läkare som aldrig har träffat oss. Höj a-kassa och försörjningsstöd till en nivå som ger oss ett värdigt liv.

Sträck på ryggen och höj blicken för att konfrontera dem som vågar kalla dig tärande. Vi ska ta tillbaka vårt människovärde.

Orkar du, så ge dig ut på gator och torg och gör din röst hörd. Annars kan du bidra genom att rösta på partier som på riktigt tillvaratar ditt intresse, och försvarar ditt människovärde.

Högern kan stoppa upp sitt förakt där solen aldrig skiner.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV