Radar · Utrikes

Förvirrat kring Sydafrikas hållning till ICC

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa.

Sydafrika backar från president Cyril Ramaphosas uttalande om en vilja att lämna den internationella brottmålsdomstolen (ICC), som i mars utfärdade en arresteringsorder mot Rysslands president Vladimir Putin.

–Det regerande partiet har fattat beslutet att det är klokt att Sydafrika drar sig ur ICC, sade Sydafrikas president Cyril Ramaphosa under en presskonferens på tisdagen.

Senare på kvällen kom dock ett förtydligande, närmast en dementi, om Sydafrikas hållning till ICC.

”Presidenten vill klargöra att Sydafrika förblir en undertecknare av Romstadgan”, skriver presidentens kansli i ett uttalande och hänvisar till ett ”fel i kommunikationen” inom det styrande partiet ANC.

Romstadgan som hänvisas till är grunddokumentet för bildandet av ICC.

Gripa Putin

ICC:s arresteringsorder mot Rysslands president innebär att Sydafrika, som ska stå värd för ett toppmöte med Ryssland, Brasilien, Indien, Kina och Sydafrika, skulle behöva gripa Vladimir Putin när han anländer till landet för toppmötet.

ANC hade tidigare under tisdagen hållit en pressträff där det meddelades att frågan om att Sydafrika skulle dra sig ur ICC hade tagits upp under ett helgmöte med partiets verkställande utskott.

I ett annat uttalande på tisdagskvällen skriver ANC att ett ”oavsiktligt intryck kan ha skapats” för att partiet beslutat sig för att omedelbart lämna ICC, men att så inte är fallet.

Fört bort ukrainska barn

Presidentkansliet skriver i sitt uttalande att det var ”beklagligt” att Ramaphosa ”felaktigt hade bekräftat en liknande ståndpunkt”.

ICC:s arresteringsorder mot Putin kom som en följd av anklagelser om att Ryssland olagligen fört bort ukrainska barn.

Sydafrika gjorde även 2016 ett försök att dra sig ur ICC, efter att landet vägrat gripa Sudans dåvarande president Omar al-Bashir när han besökte landet för Afrikanska unionens toppmöte. Det beslutet att lämna ICC återkallades dock efter att en domstol slagit fast att det skulle ha stridit mot grundlagen.