Radar · Utrikes

Bernie Sanders avstår kandidera själv – stöder Biden

Den amerikanske senatorn Bernie Sanders.

Den amerikanske Vermontsenatorn Bernie Sanders har meddelat att han kommer att göra ”allting han kan för att se till att presidenten blir omvald”.

Beskedet från den progressive senatorn som sitter på ett oberoende mandat men som i kammaren alltid brukar rösta med Demokraterna kom samma dag som USA:s president Joe Biden officiellt tillkännagivit att han vill ställa upp som Demokraternas kandidat även i nästa val.

– Det sista som det här landet behöver är en Donald Trump eller någon annan högerinriktad demagog, som kommer att underminera den amerikanska demokratin, ta ifrån kvinnor rätten till eget val som inte kommer att ta itu med vapenvåldet, sexismen eller homofobin, säger Bernie Sanders i en intervju med nyhetsbyrån AP.

– Så jag är inställd på att göra allt jag kan för att se till att presidenten blir omvald.

Joe Biden och Bernie Sanders var rivaler om att bi Demokraternas presidentkandidat under 2020 års val.

Fram tills nu har Sanders hållit öppet för att han även denna gång skulle försöka bli Demokraternas presidentkandidat. Men i och med sitt besked på tisdagen blir det inte aktuellt. Dessutom uppmanar Sanders andra högprofilerade progressiva potentiella kandidater att avstå från att utmana Biden.

Beslutet är inte oviktigt och kan resultera i att en enig demokratisk vänsterflygel sluter upp bakom Biden – möjligen utan stor entusiasm.