Radar · Utrikes

AFD:s ungdomsförbund får extremiststämpel

Det högerextrema tyska partiet AFD:s ungdomsförbund är bekräftat extremistiskt, enligt landets författningsskydd.

Högerextrema Alternativ för Tysklands (AFD) ungdomsförbund har klassats som en extremistorganisation. Partiet är uttalat främlingsfientligt. 

Den tyska författningsskyddet BFV klassar partiet AFD:s ungdomsförbund som en ”bekräftad” extremistorganisation. Det innebär att den tyska säkerhetstjänsten får utökade befogenheter att övervaka ungdomsförbundet.

Tysklands federala myndighet för skyddande av den tyska konstitutionen (BFV) meddelar att beslutet fattats efter fyra års granskning av gruppen.

Högerextrema Alternativ för Tysklands (AFD) ungdomsförbund är uttalat främlingsfientligt och kan antas agera på ett icke-fredligt sätt mot människor som uppfattas som utländska, heter det i uttalandet.

Ger säkerhetstjänsten större spelrum

Ungdomsförbundet har redan tidigare klassats som ”misstänkt” extremistiskt, vilket gett säkerhetstjänsten rätt att till exempel övervaka gruppen med hemlig avlyssning och infiltratörer. Den nya märkningen ger säkerhetstjänsten ännu större spelrum.

Moderpartiet AFD klassades som ”misstänkt” extremistiskt 2021 men åtgärden underkändes i en administrativ domstol i Köln. AFD sitter i den tyska förbundsdagen sedan 2017 och är för närvarande det tredje största partiet enligt vissa opinionsmätningar.

Läs mer:

Säkerhetspolis får granska högerextrema AFD

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV