Radar · Migration

Rekordmånga människor på flykt i världen

Rekordmånga människor lever på flykt efter att ha fördrivits från sina hem.

Över 114 miljoner människor är på flykt efter att ha tvingats lämna sina hem på olika håll i världen, bedömer FN. Siffran är den högsta som har registrerats hittills.

”Antalet människor som har fördrivits av krig, förföljelse, våld och brott mot mänskliga rättigheter i världen översteg antagligen 114 miljoner i slutet av september”, skriver FN:s flyktingorgan UNHCR i ett uttalande.

En talesperson uppger för AFP att siffran är den högsta sedan organisationen började föra statistik 1975.

De huvudsakliga orsakerna till ökningen under första halvan av 2023 är enligt UNHCR konflikterna i Ukraina, Sudan, Myanmar och Kongo-Kinshasa, den långvariga humanitära krisen i Afghanistan och en kombination av torka, översvämningar och osäkra förhållanden i Somalia.

– Världens fokus just nu ligger – med all rätt – på den humanitära katastrofen i Gaza. Men globalt är det alltför många konflikter som sprider sig eller trappas upp, krossar oskyldigas liv och rycker upp människor, säger UNHCR-chefen Filippo Grandi.

Han lägger till att det internationella samfundet behöver arbeta tillsammans för att få ett slut på konflikter så att människor på flykt kan återvända hem eller börja om någon annanstans.

I UNHCR:s rapport som analyserade situationen efter ett halvår in i 2023 var motsvarande siffra 110 miljoner människor, vilket i sin tur var 1,6 miljoner fler än i slutet av 2022.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV