Radar · Utrikes

Fler ska friges i skör vapenvila: ”Bra start”

Palestinier går förbi sönderbombade byggnader i Gaza stad.

Israel har tagit emot listan över gisslan som väntas släppas av terrorstämplade Hamas på lördagen, uppger premiärminister Benjamin Netanyahus kansli enligt israeliska medier.

13 namn finns på lördagens gisslanlista, alltså lika många personer som släpptes under fredagen, enligt The Times of Israel.

Det rapporteras dock att antalet barn som väntas friges under lördagen är fler än i fredags, då fyra barn släpptes.

Eldupphöret – det första sedan kriget startade i början av oktober – inleddes tidigt på fredagsmorgonen och ska vara i minst fyra dagar. Sammanlagt ska minst 50 ur gisslan friges av den militanta islamiströrelsen Hamas under eldupphöret. 150 palestinska fångar ska släppas av Israel.

Enligt uppgifter ska eldupphöret förlängas med ett dygn för varje tiotal gisslan som släpps av Hamas.

Biden optimistisk

USA:s president Joe Biden sade sent på fredagskvällen att han var nöjd med stridspausens första dag och att han anser att det finns en ”verklig” chans att den förlängs.

– Det här var bara starten, men än så länge har det gått bra, sade Biden, och tillade att det är ”dags att förnya” arbetet om att skapa en tvåstatslösning för fred mellan Israel och palestinier.

Israel ser, trots eldupphöret, norra Gazaremsan som en aktiv krigszon, och har via internet och flygblad varnat befolkningen för att försöka ta sig dit.

Varnar för fortsatt krig

Man har också varnat för att kriget kommer att återupptas med full kraft när pausen i striderna löper ut.

I Gaza är förhoppningen att ingenting stör de dagliga leveranserna av 130 000 liter diesel, fyra lastbilar med gas och ungefär 200 med mat, mediciner och vatten som utlovats under vapenvilan. Förnödenheterna ska bland annat gå till sjukvården, som den senaste tiden i stort sett kollapsat på grund av Israels anfall och brist på bränsle till nödgeneratorer.