Radar · Miljö

Världens lampor släcks igen

Vattentornet i Hyllie, Skåne, har släckts under Earth hour.

För 17:e året i rad släcker hushåll och samhällen världen över sina lampor under den en timme långa klimatmanifestationen Earth hour.

Mellan 20.30 och 21.30 uppmanas svenska hushåll att släcka lamporna hemma, för att skicka en signal till världens makthavare att ta klimatkrisen och den biologiska mångfalden på allvar.

”Världens länder har enats om att skydda 30 procent av land, vatten och hav, samt restaurera minst 30 procent av utarmade ekosystem och stoppa den mänskligt orsakade utrotningen av arter. Våra makthavare måste visa att det inte bara är tomma ord”, säger Världsnaturfonden WWF:s generalsekreterare Gustaf Lind i ett pressmeddelande.

Det var WWF i Australien som drog i gång det som nu blivit en årlig tradition. 2007 släcktes lamporna för den första manifestationen och sedan dess har det blivit mer än bara släckta lampor i hushållen.

I Järfälla kommun, utanför Stockholm, kommer timmen att firas med bland annat eldshower och tal på torget i Jakobsberg och i Östersund har frukostföreläsningar med energi och miljötema hållits under veckan fram till Earth hour.

”Många har växt upp med att släcka hemma, en tradition som förs vidare till nya generationer. I år ser vi också en tydlig tendens att kommuner utökar sitt engagemang till en hel vecka i stället för bara en helg, vilket är roligt”, säger Cecilia Stenström, projektledare för Earth Hour.