Radar · Miljö

Berlin röstar om göra staden klimatneutral

En valaffisch till stöd för förslaget om att Berlin ska bli klimatneutralt till 2030.

Invånarna i Tysklands huvudstad röstar i helgen om ett förslag att göra staden klimatneutral till år 2030. Söndagens lokala folkomröstning ska tvinga Berlins styre att kraftigt höja ambitionerna i klimatarbetet.

Just nu är stadens mål att bli klimatneutral till år 2045, vilket också är ett nationellt mål för Tyskland som helhet. Kritikerna tycker dock inte att detta räcker för att nå upp till målen i Parisavtalet om högst 1,5 graders uppvärmning, och vill höja takten.

– Det är ett väldigt ambitiöst mål, det är vi på det klara med. Och det kommer inte bli lätt. Men klimatkrisen är en ännu större utmaning, säger Jessamine Davis, talesperson för den gräsrotsorganisation som tagit initiativ till folkomröstningen.

Opinionsmätningar tyder på en svag övervikt för ja till förslaget, men det krävs också stöd från minst 25 procent av Berlins 2,4 miljoner röstberättigade. Kristdemokraterna i CDU, som nyligen blev största parti i lokalvalet, motsätter sig förslaget men kommer att behöva implementera det om invånarna säger ja.