Radar · Miljö

Omfattande förluster av djur och natur på Rhodos 

Rhodos i brand.

Delar av ön Rhodos fortsätter att härjas av svåra skogsbränder, med stora förluster för både människor, djur och natur. 
– Det har gått förlorat så mycket mark och och så mycket vackert, säger Marina Korkida, en av öns svenska invånare.

En tredje värmevåg sveper på tisdagen över delar av Grekland med temperaturer på över 40 grader Celcius. Evakueringarna fortsätter, senast från öarna Korfu och Evia, rapporterar den grekiska nyhetstidningen Khatemirini. Nyligen kom också uppgifter om att ett vattenbombande flygplan som bekämpar bränderna har störtat på den senare ön.

Samtidigt fortsätter bränderna på ön Rhodos att röra sig inåt landet och har slukat stora skogsområden, inklusive delar av ett naturreservat.

– Branden har spridit sig mot det område som ligger i Rhodos hjärta, där det finns jättemycket orörd, tät skog, det går inte att komma in med bil för att släcka, det behövs flygplan. Vi har förlorat 150 000 tunnland mark, det är jättemycket, många har förlorat sina hem och marker, vi är helt uppgivna, säger svenska Marina Korkida, som bor i den lilla byn Salakos, vid foten av det brinnande berget Profitis Ilias.

Svårt få med sig husdjur

Hon är bosatt i Grekland sedan 25 år och hennes familj var bland de som först blev evakuerade i onsdags, men de återvände sent samma kväll.

– Vi hade våra två söner och djuren som de vägrade lämna, en hund och en katt, det är svårt att ta dem på motorcykel och vi hörde att det var okej att åka tillbaka. Innan såg man röken från berget, nu hör man plan hela tiden. Emellanåt regnar det aska.

Grekiska medborgare har tidigare uppmanats att inte lämna hästar, hundar eller andra djur instängda när en värmebölja varit i antågande. Men det är inte alltid möjligt att få dem med sig och otaliga husdjur och vilda djur har strukit med i skogsbränderna den senaste veckan, skriver Euronews green.

Sköldpaddstragedi

Djurskyddsorganisationen IFAW rapporterar om hur bränderna förstör de vilda djurens livsmiljöer och hur tillgången till föda minskar drastiskt. Organisationen bistår lokala ideella föreningar som tar hand om brännskadade djur.

”Situationen i Grekland är fruktansvärd. I vissa drabbade områden har brända sköldpaddor observerats; det långsamma djuret kan helt enkelt inte springa undan lågorna”, säger Céline Sissler-Bienvenu på IFAW:s europeiska avdelning för katastrofhantering i ett uttalande, och fortsätter:

”Dessa försvarslösa djur är offer för de allt allvarligare konsekvenserna av klimatförändringarna. Att införliva djur i katastrofhanteringsplaner är avgörande för att framledes kunna leva i en värld i snabb förändring.”

Varnar för värre katastrofer

Även Rhodos ikoniska dovhjort är i farozonen, och riskerar att få sin population kraftigt decimerad av bränderna, skriver Khatemirini.

– Vi vet att det har skett förluster, men vi vet inte omfattningen av förstörelsen, eftersom vi inte kan besöka området medan elden fortfarande rasar, säger en regional tjänsteman till tidningen.

Hjort på Rhodos. Foto: Privat Foto:
Döda getter vid vägkanten på Rhodos. Foto: Privat  Foto:
Öppna i helskärm
1 / 2

Enligt en talesperson för den grekiska regeringen har över 50 vildmarksbränder brutit ut dagligen under de senaste tolv dagarna, rapporterar Al-Jazeera, som återger Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis ”krigsförklaring” i parlamentet:

”Vi måste vara konstant vaksamma de närmaste veckorna. Vi befinner oss i krig. Vi ska bygga upp det som gått förlorat, vi ska kompensera de som har blivit skadade… Klimatkrisen är redan här. Den kommer att ta sig uttryck i form av värre katastrofer överallt i Medelhavsområdet”. 

”Går inte att beskriva”

Släckningsarbetet kommer pågå i månader, tror Marina Korkida, vars man är före detta brandman och som nu hjälper till som volontär, tillsammans med parets söner. Läget är konstant bräckligt och alla – män, kvinnor och barn – hjälps åt att kontrollera glöden eller konstruera brandvägar.

– Bara för en timme sen skrev jag på min gruppsida på Facebook att nu börjar det ljusna, samtidigt som jag tänkte att jag vet inte om man bör skriva så, för det vänder så snabbt. Och det gjorde det, det tog en halvtimme och nu är det igång igen. Även när man släcker elden brinner det så djupt nere i marken, och det är så torrt, att det räcker med en gnista för att det ska ta fart igen.

Rhodos har stora områden med, tät hittills orörd skog. Foto: Privat Foto:
Bolmande rök från de brandhärjade områdena på Rhodos. Foto: Privat Foto:
Öppna i helskärm
1 / 2

Marina Korkida brukar visa turister den vackra naturen i närområdet.

– Det går inte att beskriva, det har gått förlorat så mycket mark och och så mycket vackert. Och skogen, vi bor ju på den gröna sidan som vi säger. Turisterna uttrycker alltid samma sak, wow, vilken grönska, vilken rikedom, och för mig personligen är det min skatt som betyder jättemycket för mig. Det är inte så mycket kvar nu.

Läs mer: 

Grekland brinner – nya värmerekord väntas

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV