Radar · Miljö

Klimatboken delades ut till riksdagsledamöterna

Jytte Guteland (S) var en av de riksdagsledamöter som kom till ceremonin för att ta emot Klimatboken.

Vid lunchtid idag hölls en manifestation utanför riksdagshuset, för att dela ut Greta Thunbergs antologi Klimatboken till samtliga riksdagsledamöter.
– Representanter från alla riksdagspartierna utom SD kom ut och tog emot boken, säger initiativtagare Roger Bydler.

21 organisationer stod bakom gåvan till riksdagsledamöterna och på plats under ceremonin hade omkring 250 personer samlats.

– Det var en väldigt bra uppslutning och representanter för alla partier utom SD kom ut och tog emot boken och gjorde också väldigt starka uttalanden, säger Roger Bydler, styrelseledamot i Klimatriksdagen och initiativtagare till aktionen.

Han menar att klimatkrisen kräver åtgärder nu som leder till tillräckliga utsläppsminskningar, samtidigt som de måste vara långsiktigt hållbara. Därför satte han igång en insamling strax innan jul, för att samla ihop pengar till gåvan av Klimatboken, en antologi med över 100 bidrag från klimatforskare, aktivister, ekonomer, författare och journalister som ger sina perspektiv på mänsklighetens ödesfråga.

– Det är viktigt att våra folkvalda driver en samlad klimatpolitik över partigränserna. Klimatboken ger de kunskaper och insikter som krävs, säger han.

Stort engagemang

På bara en och en halv vecka hade de samlat ihop 75 000 kronor från över 200 bidragsgivare.

– Det säger något om engagemanget. Det var så stort att vi inte ens han gå ut med insamlingen i alla organisationer som deltar, säger han.

Han tillägger att Greta Thunberg känner till och stödjer aktionen.

På plats under dagens ceremoni fanns flera organisationer och engagerade privatpersoner. Victoria Cornelius gör praktik på organisationen Framtidsjorden, en av de organisationer som står bakom gåvan. Hon hoppas att gåvan ska föra med sig mer vakna politiker.

– Lyssna på forskningen! Jag hoppas att politikerna ska vakna och göra något. Jag tänker, Greta är ju väldigt väldigt påläst, det känns ju nästan löjligt att någon som är så ung är mycket mera påläst. Men att de verkligen börjar lyssna på forskningen. Det finns ju mycket man kan göra.

"Förstår att det förpliktigar"

Jytte Guteland (S) var en av de riksdagsledamöter som kom ut och tog emot boken under ceremonin.

– Jag är väldigt stolt över att få ta emot boken. Jag förstår att det förpliktigar. Jag lovar att ta med den in i riksdagen. Jag vet att mitt parti vill ha klimatet som en av de stora prioriterade frågorna. Vi behöver en annan politik i Sverige, vi behöver lyssna på det budskap som ni sänder här idag. Jag är ödmjuk inför vad det innebär och jag hoppas att ni ska se att den här boken gör skillnad inne i riksdagshuset. Tack så hemskt mycket!

Att Sverigedemokraterna var det enda partiet som inte hade någon representant närvarande för att ta emot boken ser Roger Bydler som intressant på sitt sätt.

– Deras parti tillhör regeringsunderlaget och är till och med det ledande partiet. Att de inte kommer till samlingen, det säger någonting. Vi har ett regeringsunderlag som inte ställer upp när det sker en jättestor manifestation som 21 organisationer står bakom. Det är hela klimat- och miljörörelsen, tillsammans med kyrkan.