Radar · Politik

Danskt förslag: Koranbränningar ska förbjudas

Den danska regeringen föreslår att koranbränningar ska förbjudas i Danmark, meddelar justitieminister Peter Hummelgaard (mitten).

Offentliga koranbränningar ska förbjudas i Danmark, enligt en nytt lagförslag från den danska regeringen. Förbudet ska också omfatta andra religiösa skrifter, som toran och bibeln, och straffskalan ska sträcka sig från böter upp till två års fängelse.

Bakgrunden är en lång rad koranbränningar i Danmark som förvärrat säkerhetsläget i landet.

– Det är meningslösa hån, som inte har något annat syfte än att skapa splittring och hat. Det skadar danskar och danska intressen, säger säger justitieminister Peter Hummelgaard (S) vid en pressträff i folketinget.

Förbudet kommer inte bara riktas mot offentlig eldning av religiösa skrifter utan även andra handlingar som kan uppfattas som kränkande, exempelvis att trampa på dem. Det handlar om det han kallar otillbörliga handlingar.

Inte huvuddukar

Förbudet att utföra sådana handlingar kommer även att omfatta andra symboler som är av stor betydelse för de religiösa trossamfunden, exempelvis krucifix.

På direkt fråga om muslimska huvuddukar kan anses ha en sådan betydelse för religiösa trossamfund svarar han att dessa däremot inte kommer att omfattas av förbudet. Men vad är då skillnaden på en koran och en huvudduk?

– Väsentlig betydelse för ett trossamfund – det har koranen, men det har inte en huvudduk på samma sätt, säger vice statsminister och finansminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Exakt vilka föremål som ska anses ha väsentlig betydelse för trossamfunden blir det upp till domstolarna att avgöra, liksom exakt vilka handlingar som kan anses innebära ett offentligt hånande av dem.

"In i döden"

Satirteckningar ska exempelvis inte beröras av förslaget.

– Jag kommer in i döden att förfäkta yttrandefrihet, men vi har inte obegränsad yttrandefrihet, säger utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M).

Regeringens förslag är att utvidga en redan existerande lagparagraf som innebär att man riskerar upp till två års fängelse om man offentligt hånar en främmande nation, en främmande stat, dess flagga eller andra erkända nationalsymboler.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV