Radar · Utrikes

WHO varnar: Extremt farlig situation i Sudan

WHO varnar för en "extremt farlig situation" efter att den ena sidan i konflikten i Sudan ockuperat ett labb i landet där sjukdomsprover förvaras.

Ett tre dygn långt eldupphör gäller sedan midnatt mellan de stridande parterna i Sudan.

Samtidigt varnar WHO för en ”extremt farlig situation” efter att den ena sidan i konflikten ockuperat ett labb, där virusprover och bakterier förvaras.

WHO har inte bekräftat vilken av parterna som har belägrat laboratoriet eller var i landet det finns, men uppger att där förvaras sjukdomsframkallande virus och bakterier. Bland annat från polio och mässling.

”Ockupationen av det centrala folkhälsolabbet av en av de två stridande parterna leder till en enorm biologisk risk”, säger Nima Saeed Abid, WHO:s representant i Sudan, till AFP.

Ett tre dygn långt eldupphör gäller sedan midnatt mellan de stridande parterna i landet.

Eldupphöret bekräftas av Sudans reguljära militär (SAF), som uppger att det förhandlats fram under medling av USA och Saudiarabien, rapporterar Reuters.

Även de paramilitära styrkorna RSF bekräftar eldupphöret och skriver på Twitter att det genomförs för att ”öppna humanitära korridorer, underlätta för medborgare och invånare att uppfylla sina behov, nå sjukhus och säkra områden samt evakuera diplomatiska beskickningar”.

Intensiva förhandlingar

Tidigare försök till eldupphör i den våldsamma konflikten som har pågått sedan mitten av april har brutits.

Enligt USA:s utrikesminister Antony Blinken, som tillkännagav överenskommelsen, enades parterna efter två dagar av intensiva förhandlingar.

Blinken uppgav samtidigt att USA tillsammans med andra parter försöker sätta ihop en kommitté som ska försöka förhandla fram en permanent vapenvila i Sudan.

Över 420 människor har dödats och fler än 3 700 har skadats, enligt FN.

Tusentals evakuerade

Sedan i lördags har över 4 000 människor lämnat Sudan i evakueringar som organiserats av andra länder. USA och länder i Europa, Mellanöstern, Afrika och Asien har hämtat hem ambassadanställda och andra medborgare.

Men miljoner sudaneser har ingen möjlighet att lämna landet. De stannar kvar i en situation med akut brist på vatten, mat, medicin och bränsle och många internet- och strömavbrott.

Bakgrund: Två generaler strider om makten

En maktkamp inom det militära styret i Sudan urartade i stora våldsamheter lördagen den 15 april.

Striderna står mellan den sudanesiska armén, ledd av general Abdel Fattah al-Burhan, och de paramilitära styrkorna RSF (Rapid Support Forces) som leds av general Mohamed Hamdan Dagalo.

Båda generalerna gör anspråk på att leda landet. Båda är också föremål för anklagelser om omfattande människorättsbrott sedan de slagit ned demokratiskt motstånd.

Militären avsatte 2019 diktatorn Omar al-Bashir, när denne var pressad av omfattande protester i landet där befolkningen tröttnat på hans styre.

Innan de kom på kant med varandra skapade generalerna ett juntastyre och lovade till en början att dela med sig av makten under en övergång mot ett demokratiskt Sudan. Men i oktober 2021 skedde en ny militärkupp där de civila ledare som var med och styrde petades eller fängslades. En regelrätt militärjunta tog vid, med de två generalerna i täten.

TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV