Radar · Inrikes

Murhaf har sålt majblommor för 1,9 miljoner

Flera storartade insatser från olika barn har lett till rekordförsäljing i år.

En tolvåring har nu sålt majblommor för över 1,9 miljoner kronor sedan ett inlägg om hans försäljning blivit viralt.

– Det är typ som att man vinner på lotteri. Man hjälper barn och får pengar själv, säger försäljaren Murhaf Hamid till SVT Skåne.

När Murhaf Hamid, en tolvårig asylsökande i Glimåkra, först började sälja majblommor gick det trögt. Vuxna var otrevliga mot honom och försökte fösa bort honom från offentliga platser, berättar en familjevän för Sydsvenskan.

Över miljonen

Hon såg att han var nedstämd och berättade på sociala medier om hans försäljning. Inlägget blev viralt, fick uppmärksamhet i medier och försäljningen sköt i höjden.

Nu har pojken nått en rekordförsäljning. Bara under måndagen steg försäljningen från över 200 000 till drygt 360 000 kronor. På tisdagen är summan uppe i hela 1,9 miljoner kronor, rapporterar Aftonbladet.

– Det är ju helt otroligt! Vi är chockade och överväldigade, för vi har aldrig varit med om detta tidigare. Barnen brukar sälja för tusen kronor, säger Majblommans generalsekreterare Åse Henell till TT.

Rasistiska kommentarer

Inläggen om Murhaf Hamid har också fått flera grovt rasistiska kommentarer. Ett av inläggen kommer från en person som utger sig vara sverigedemokrat och som kallar pojken för ”jävla blatteunge”.

Jag blir både förbannad, uppgiven och ledsen, säger Åse Henell.
Enligt SVT har Sverigedemokraterna centralt tagit avstånd från inlägget och kvinnan har också rapporterats till partiets medlemsutskott.

Majblomman funderar nu på att se över sina rutiner kring hur till exempel hot mot barn hanterats. Tidigare har barnens vårdnadshavare anmält.

– Det är den gången vi haft innan, men nu får vi se över hur vi ska göra.
Påhoppet via sociala medier fick ännu fler att uppmärksamma försäljningen och inlägg har delats av såväl politiker – som före detta statsminister Magdalena Andersson (S) – samt av författaren Camilla Läckberg.

”Till er som skriver hatiska kommentarer till ett barn på sociala medier – skäms”, skriver statsminister Ulf Kristersson (M) på Facebook och kallar Hamids försäljning ”en hjälteinsats”.

Rekordår för försäljning

Murhaf Hamid, som hoppades på att försäljningen skulle räcka till en pizza, får behålla tio procent av sin försäljning i provision. Dessutom har pojken fått 112 000 i dricks enligt SVT. Totalt handlar det alltså om över en kvarts miljon.

– Jag vill köpa uppehållstillstånd, men det går inte, säger han till SVT och berättar att han i stället kommer att köpa kläder och en ny mobil.

Försäljningen av majblommor har redan slagit rekord i år, enligt Göteborgs-Posten.

En annan historia som blivit viral är om en flicka som sålt för över 300 000 kronor. Detta sedan hennes pappa berättat om hur svårt hon har det i skolan och delat hennes historia om mobbning på Twitter.