Radar · Miljö

Sverige bekämpar skogsbränder allt bättre

Skarpare rutiner och ökad kunskap har bidragit till att landet blivit bättre på att bekämpa skogsbränder.

Sverige har blivit effektivare på att bekämpa skogsbränder. Detta bland annat tack vare bättre rutiner och kunskap, rapporterar SVT Nyheter. Antalet skogsbränder är samtidigt på historiskt låga nivåer.

– Det har brunnit mycket, mycket mer än det gör i dag. Det är för att vi är så effektiva på att bekämpa bränder i dag, säger Anders Granström, skogsbrandforskare vid SLU i Umeå, till SVT.

De omfattande och omskrivna bränderna under den torra och heta sommaren 2018 blev dock till en väckarklocka och efter det har rutinerna skärpts.

– Det finns en ökad insikt både inom skogsbruket och i räddningstjänsten om att det kan gå väldigt illa om man inte lyckas bekämpa elden, säger Granström.

Det är oklart om skogsbränder kan bli vanligare i Sverige i framtiden.

– De senaste åren har det inte varit en påtaglig förändring. Vissa år har det varit många riskdagar, andra har det varit få. Vart trenden är på väg går inte att säga nu, säger Granström till SVT.

Samtidigt är det viktigt att kunskaperna om skogsbrandbekämpning inte glöms bort, påpekar Granström. Det är dessutom viktigt att öka kunskapen om brandrisker hos allmänheten.

– Man kan i Sverige bli bättre på att inte ställa till bränder, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV