Radar · Inrikes

MSB: Öva under beredskapsveckan

Nästa vecka, den 25 september, inleder MSB den årliga Beredskapsveckan som syftar till att öka motståndskraften hos befolkningen vid kriser och krig. Myndigheten har redan smugit igång kampanjen på temat Öva.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har bland annat tagit fram filmer samt informations- och övningsmaterial kallat Sju dagar, som motsvarar den vecka som allmänheten förväntas klara sig utan samhällets stöd vid en kris. Omvärldshändelser som pandemin, extremväder och kriget i Ukraina har lett till att fler svenskar tänker på vikten av att vara förberedd, enligt myndigheten.

– Under de sex år som Beredskapsveckan genomförts har intresset vuxit stadigt. Styrkan i upplägget är att vi samlar många aktörer. Veckan byggs också upp nära medborgarna och genomförs kring relevanta budskap, säger Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör MSB, i ett pressmeddelande.

Exempel på aktiviteter för kommuner under veckan är till exempel att laga skollunch utan el eller snabbt kunna ställa iordning samlingslokaler med grundläggande service.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV