Radar · Utrikes

Iran: Sverige måste agera mot koranbränningar

Irans utrikesminister Amir Abdollahian.

Iran kräver att Sverige agerar mot koranbränningarna för att det ska bli aktuellt att länderna återupprättar ambassadörsutbyte. Dessutom vill Iran att Sverige släpper den livstidsdömde iraniern Hamid Noury.

Irans utrikesminister Amir Abdollahian ska ha diskuterat koranfrågan med sin svenske kollega Tobias Billström i anslutning till FN:s generalförsamlings möte i veckan, uppger landets utrikesdepartement.

Kraven kommer som ett villkor för att länderna ska återuppta sitt utbyte av ambassadörer, enligt ett uttalande.

I somras meddelade Iran att landet inte planerade att skicka en ny ambassadör till Sverige och att Sveriges ambassadör inte skulle släppas in i landet.

”Angående utbyte av ambassadörer väntar vi på åtgärder i frågan om den heliga koranen i Sverige”, ska Amir Abdollahian ha sagt till Billström i New York, enligt ett uttalande.

Han uppmanade även Sverige att släppa Hamid Noury, som 2022 i tingsrätten dömdes till livstids fängelse för delaktighet i massavrättningar i Iran 1988. Domen överklagades av både försvar och åklagare.

”Vi förväntar oss att den svenska regeringen kommer att fatta ett klokt och modigt beslut i överklagandeprocessen och släppa herr Noury”, ska ministern ha sagt enligt uttalande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV