Glöd · Ledare

Krav på fred är inte hyckleri

De senaste dagarna har det spridits ett upprop om Israel-Palestina-konflikten i sociala medier med hashtaggen #vikräver. Bakom uppropet står kändisar som Stellan Skarsgård, Camilla Läckberg, Pernilla Wahlgren, Bianca Ingrosso och många fler. De listar fyra krav:

• Att det outhärdliga våldet stoppas

• Skydd för all civilbefolkning

• Att blockaden av mat, medicin och vatten till Gaza upphör, den strider mot den humanitära rätten

• Ansträngningar från alla håll för att uppnå en fredlig lösning.

Fyra självklara krav, saker som varje kännande individ som bevittnar det som nu sker borde kunna hålla med om. Men trots de väldigt allmänna kraven som bara tycks syfta till att få det omedelbara våldet att upphöra så har undertecknarna både blivit kritiserade och utsatta för hat och hot.

Ivar Arpi skriver exempelvis att det är ett ”grymt hyckleri” och att ”dubbelmoralen är kväljande” med anledning av att samma personer inte gjorde ett liknande inlägg när Hamas mördade och kidnappade israeler. En liknande slutsats drar Madelaine Levy i Svenska Dagbladet. Eftersom kändisarna inte är några Mellanösternexperter har de ingen rätt att uttala sig, verkar hon vilja säga. Ivar Arpi har enligt Levy ”granskat” kändisarna och avslöjat att Uno Svenningson delade en bild på en grillad majskolv i sociala medier den 7 oktober istället för att skriva om Hamas. Stoppa pressarna!

Istället för att applådera att så många protesterar mot dödligt våld skuldbeläggs de alltså för att de inte alltid tagit ställning. Men ska man vara konsekvent i det tänkandet borde de väl i så fall ha skrivit ett argt inlägg varje gång som Israel under det senaste decenniet har skickat en raket in mot Gaza. 

Det är svårt att säga någonting alls om Israel och Palestina utan att känna sig som en bricka i ett politiskt spel. Men att våldet måste få ett slut, att människor inte ska behöva dö på gatorna på grund av brist på mediciner och att det bästa för alla vore en fredlig lösning – detta trodde jag i min enfald att vi åtminstone kunde vara överens om. 

Levys och Arpis tankesätt hänger ihop med det som verkar vara den dominerande politiska bilden både i Sverige och i många andra länder, nämligen Israels självklara rätt att försvara sig. Men det är få av dessa försvarsanhängare som frågar sig till vilket pris. Eller som diskuterar Israels enorma militärkapacitet och att de skulle kunna förinta hela Gazaremsan med två miljoner människor i ett slag om de bestämmer sig för det.

Ja, Hamas våldsdåd mot israeler är fruktansvärda. Ja, gisslan borde omedelbart släppas fria. Men att bli anklagad för hyckleri eller för att gå Hamas ärenden bara för att man inte i varje ögonblick som man kritiserar Israel upprepar detta är faktiskt inte klokt.

Flera av dem som kandiderat till språkrörsrörsposten i MP står kvar som kandidater, trots att valberedningen lagt ett förslag.

Maria Malmer Stenergard vill att asylsökande som fått avslag men inte kan utvisas ska placeras i återvändandecenter utanför EU.