Radar · Utrikes

Islands kvinnor strejkar för lika lön

Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir är en av många isländska kvinnor som strejkar på tisdagen.

Islands kvinnor, bland dem statsminister Katrín Jakobsdóttir, har gått ut i strejk. Målet är att få ett slut på ojämlika löner och könsbaserat våld.
Statsministern stannar hemma under tisdagen och har sagt att hon förväntar sig att andra kvinnor i hennes regering gör detsamma.

Arrangörerna av endagsstrejken uppmanar kvinnor och ickebinära att vägra både betalt och obetalt arbete, även hushållssysslor, under tisdagen.

– Vi har ännu inte nått våra mål om full jämställdhet och vi hanterar fortfarande den könsbaserade löneskillnaden, vilket är oacceptabelt 2023, säger Katrín Jakobsdóttir till den isländska nyhetssajten MBL.

Skolorna och vården, där personalen till stor del består av kvinnor, har uppgett att de kommer att påverkas hårt av strejken och public service-bolaget Rúv har beslutat att dra ned på tv- och radiosändningarna under dagen.

Årets kvinnostrejk beskrivs som den största sedan den första genomfördes den 24 oktober 1975, då 90 procent av kvinnorna vägrade arbeta, städa eller ta hand om barn, i protest mot diskriminering i arbetslivet. Året efter antog Island en lag som ska garantera jämlikhet oavsett kön.

Island har 14 år i rad rankats som världens mest jämlika land av World Economic Forum. Där mäts bland annat löner, utbildning och vård.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV