Radar

Global ökning av antisemitiska och antimuslimska hatbrott i krigets skugga

Två brandbomber kastades mot Malmös kapell 2017.

I spåren av kriget i Israel och Palestina ökar både antisemitiska och antimuslimska hatbrott i världen. Även i Sverige kommer rapporter om hatbrott. I USA har departementet för inrikes säkerhet gått ut med varningar.

I Sverige har en våg av antimuslimsk skadegörelse svept över Linköping.
När konflikten mellan Israel och Palestina blossar upp påverkas judar och muslimer runt om i världen genom en ökad spridning av antisemitism och islamofobi samt en förhöjd hotbild mot judiska och muslimska minoriteter.

Direkt efter Hamas terrorattack mot Israel utfärdade judiska församlingar i Sverige varningar. Dessa varningar bygger på erfarenheter från eskaleringar i konflikten 2008–2009 och 2014, då hatbrotten sköt i höjden. En stor del av antisemitismen stärks av dessa händelser.

En färsk undersökning från Forum för levande historia om antisemitiska attityder i Sverige visar att 14 procent av deltagarna instämmer i påståendet: ”Det är Israels politik som orsakar judehat”, och 8 procent instämmer i påståendet ”På grund av Israels politik tycker jag allt mer illa om judar”.

I medier och det offentliga samtalet beskrivs ofta konflikten genom en antisemitisk lins, där konflikter som Israel är inblandat i beskrivs i gammaltestamentliga termer.

Ett fenomen som bekräftas av att 26 procent i Forum för levande historias undersökning instämmer i påståendet att ”Israels politik präglas av en i Gamla testamentet rotad hämndlystnad”.

De antisemitiska narrativen drabbar svenska judar i vardagen. På sociala medier flödar vittnesmål om ungdomar som känner obehag inför att gå till skolan, då de vill undvika ansvarsutkrävande frågor och påståenden om konflikten mellan Israel och Palestina, samt judar som av säkerhetsskäl känner sig tvungna att dölja judiska symboler.

Antimuslimsk propaganda

I samband med konflikten frodas även antimuslimsk propaganda. Efter Hamas terrordåd har Sverigedemokraterna eskalerat sin antimuslimska retorik.

Profiler som Kent Ekeroth (SD) har spridit antimuslimska nidbilder som illustrerar muslimer som en trojansk häst. Samtidigt sprider partiet en bild av att antisemitism är något som kommit till Sverige med invandringen.

Syre har tidigare rapporterat om hur den svenska extremhögern använder kriget i Israel och Palestina i rasistisk propaganda.

I Linköping för ett par dagar sedan svepte en våg av antimuslimskt klotter som lett till oro hos muslimer, något som Corren rapporterat om. Samtidigt kommer rapporter från omvärlden om antisemitiska och antimuslimska hatbrott.

Säkerheten hotad globalt

Polisen i London rapporterar om en explosion av hatbrott med 218 antisemitiska incidenter och 140 antimuslimska mellan den 1 och 18 oktober.

I USA har departementet för inrikes säkerhet, DHS, gått ut med varningar efter en rad våldsamma händelser med misstänkta hatbrottsmotiv.
”Riktade våldsdåd kan öka allteftersom konflikten fortskrider,” skriver DHS i en underrättelserapport, rapporterar ABC News.

DHS varnar för att gudstjänstlokaler och demonstrationer utgör potentiella måltavlor. DHS uppger att synagogor i Massachusetts, Pennsylvania och Rhode Island redan drabbats av falska bombhot sedan den 7 oktober.

Den 15 oktober dödades en 6-årig palestinsk-amerikansk pojke, Wadea Al-Fayoume, när han och hans mor attackerades i Chicago av sin hyresvärd. Den misstänkte gärningsmannen är 71-årige Joseph Czuba, en veteran i USA:s flygvapen. Motivet ska enligt åklagaren ha varit att Czuba var ”upprörd över kriget mellan Israel och Hamas”.

Samtidigt varnar DHS för att våldsuppmaningar mot både judar och muslimer sprids på sociala medier. FBI-direktören Christopher Wray uppmanade polischefer förra helgen att öka sitt fokus på hatbrottsbekämpning:

”I denna förhöjda miljö är det inte en fråga om att vi ser en ökning av rapporterade hot. Vi måste vara på utkik efter ensamaktörer som kan inspireras av nyligen inträffade händelser och som kan utföra eget våld.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV