Radar · Fred

23 journalister dödade – på 16 dagar

23 journalister dödade i kriget mellan Hamas och Israel – på 16 dagar.

23 journalister har dött i kriget mellan Hamas och Israel på 16 dagar – ingen annan konflikt i modern tid har sett så många dödade journalister på så kort tid.

Sedan 7 oktober har 23 journalister dödats och åtta journalister har skadats och tre journalister har rapporterats som saknade eller frihetsberövade, enligt en sammanställning av Committee to protect journalists (CPJ), skriver tidningen Journalisten

CPJ har hämtat uppgifterna från flera källor: det palestinska journalistförbundet, den palestinska myndighetens nyhetsbyrå Wafa, samt olika nyhetsmedier. Varje dödsfall är bekräftat av minst två av varandra oberoende källor eller av CPJ själva.

Av de 23 dödade journalister är 19 palestinier, tre israeler och en libanes. Tre journalister har rapporterats som saknade eller frihetsberövade.

Omfattningen av dödandet av journalister saknar motstycke i modern tid, skriver Journalisten och fortsätter: ”Som jämförelse har totalt 17 journalister dödats i Ukraina sedan den ryska invasionen inleddes för 20 månader sedan. I Mexiko, som brukar beskrivas som världens farligaste land för journalister, dödades elva journalister under hela 2022”.

Björn Danielsson