Radar · Utrikes

”Hotel Rwanda”-hjälten på väg att släppas

Paul Rusesabagina, vars historia inspirerade till filmen "Hotel Rwanda" i rosa fängelsedress vid en domstolsförhandling i Kigali i september 2020.

Den fängslade hotelldirektören Paul Rusesabagina, världskänd genom filmen ”Hotel Rwanda”, kommer att släppas på lördagen, uppger en regeringskälla i Rwanda.

Den 68-årige Rusesabagina dömdes 2021 till 25 års fängelse för terrorbrott, bland annat med hänvisning till stöd för väpnade FLN, en väpnad gren av ett politiskt parti han var med och grundade.

En talesperson för regeringen meddelar för nyhetsbyrån AFP att straffen för Rusesabagina och 18 andra dömda förvandlas. Talespersonen underströk den roll som USA och Qatar spelat i benådningsprocessen.

Regeringen i Qatar uppger att man har fått bekräftelser på att Rusesabagina kommer att släppas, och direkt ska flygas till landet. Han kommer därefter att ta sig vidare till USA.

Under folkmordet i Rwanda 1994 antas Rusesabagina ha räddat över 1 200 liv. Han var då chef för ett hotell i huvudstaden Kigali.

Hans agerande är skildrat i den Oscarsnominerade filmen ”Hotel Rwanda” (2004) som gjorde honom till en världskänd hjälte. 2005 fick han USA:s främsta civila utmärkelse, Presidentens frihetsmedalj, av George W Bush.

Med sin nyvunna status började Rusesabagina, som då levde i exil, att kritisera president Paul Kagames styre, som med tiden blivit alltmer auktoritärt och repressivt mot oppositionella. År 2020 dök han plötsligt upp i Kigali, gripen, under oklara omständigheter. Enligt familjen efter att ha kidnappats i utlandet, varpå han senare dömdes.

Fakta: Folkmordet i Rwanda

Uppskattningsvis 800 000 människor dödades under folkmordet i Rwanda våren 1994. Det leddes av extremnationalister från majoritetsfolket hutu.

De flesta offren tillhörde minoritetsfolket tutsier, men även hutuer som sågs som medlöpare mördades.

Folkmordet var noga planerat, men utlösande faktor var nedskjutningen – oklart av vem – av det flygplan som dåvarande hutupresidenten Juvénal Habyarimana och hans burundiske kollega Cyprien Ntaryamira färdades i. Då hade president Habyarimana skrivit på ett fredsavtal med tutsigerillan FPR, vilket vissa såg som ett svek.

Efter tre månaders dödande störtade FPR regimen. I dag är FPR det parti som styr landet.

I december 2018 lades en fransk utredning av attentatet mot presidenten 1994 ned i brist på bevis. Utredningen inleddes 1998 på begäran av anhöriga till franska besättningsmän som var med på planet.

Källa: TT