Radar · Utrikes

Franska pensionsprotester växer i styrka

Massiva protester genomförs i Frankrike mot nya pensionslagar.

Protesterna växer i Frankrike mot president Emmanuel Macron och regeringens förslag om ny pensionslag. Över en miljon demonstranter mötte upp i demonstrationer runtom i Frankrike.

I Paris samlades 119 000 demonstranter på torsdagen. Manifestationen var en av de största sedan protesterna mot pensionsreformen inleddes i januari.

Även i flera andra städer, bland dem Rennes och Marseille, genomfördes protester. I staden Bordeaux samlades demonstranter utanför stadshuset. Porten till stadshuset stacks i brand, enligt franska tidningen Le Monde, som uppger att räddningstjänsten släcker branden.

Beräkningarna av antalet demonstranter kommer från regeringskällor. Minst 123 poliser runt om i landet har skadats i sammandrabbningarna, enligt polismyndigheten. Ett 80-tal personer har gripits.

Flera fronter

Protesterna genomförs på flera fronter. Gatudemonstrationer kombineras med strejker och civilt motstånd.

Sopberg samlas då renhållningsarbetare lagt ned arbetet, sophögar som tänds på av ilskna demonstranter. Bränslebrist hotar då punktstrejker bland annat drabbar raffinaderier.

Ledande fackförbund manar till nya strejker och vill se omfattande protestaktioner på tisdagen då Storbritanniens kung Charles III kommer på statsbesök till Paris.

Fackförbunden anklagar regeringen och president Emmanuel Macron för det ”explosiva läget” i landet.

I ett gemensamt uttalande sade fackförbunden att de ”står fast vid att arbetare och landets unga ska lyckas med att mota reformen”, skriver AFP.

Kravallutrustad polis

Polis, ibland kravallutrustad, svarar med att resa avspärrningar och avfyra tårgas för att skingra demonstranter.

De folkliga protesterna får inte president Macron eller regeringen ledd av premiärminister Élisabeth Borne att backa från pensionslagen som bland annat innebär att pensionsåldern höjs från 62 till 64 år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV