Radar · Miljö

Polisräder mot tyska klimataktivister

Poliser slår till mot en fastighet i Berlin på onsdagsmorgonen.

Poliser har slagit till mot organiserade klimataktivister på flera håll i Tyskland. Räder ägde rum i sju tyska förbundsländer på onsdagsmorgonen.

Polisräderna riktades mot gruppen Letzte generation (Sista generationen), som har väckt uppmärksamhet med olika slags aktioner den senaste tiden. Tillslaget motiveras med att medlemmarna har bildat eller stöttat en kriminell organisation, då genom att söka donationer via sin hemsida.

Gruppen har tagit emot minst motsvarande omkring 14 miljoner kronor i donationer, enligt myndigheterna. 15 fastigheter har genomsökts, två bankkonton har beslagtagits och det har också begärts att en domstol ska frysa ekonomiska tillgångar.

Det framgår inte vilken kriminell aktivitet gruppen misstänks ligga bakom, men två personer misstänks ha försökt sabotera en oljeledning mellan Tyskland och Italien.

Flera av gruppens medlemmar har ställts inför rätta under de senaste veckorna kopplade till olika aktioner, bland annat efter att ha blockerat trafik genom att limma fast sig själva på vägar i Tyskland. I flera andra fall har aktivister till exempel hungerstrejkat och vandaliserat konst på museer, vilket har fått vissa tyska politiker att benämna dem som ”klimatterrorister”.

Gruppen och dess medlemmar motiverar sina tilltag med att samhällets aktörer inte agerar med tillräcklig kraft för att stoppa den globala uppvärmningen och dess katastrofala konsekvenser.