Startsida - Nyheter

Radar · Integritet

Nytt initiativ vill begrava fördomar

– Tillgängligheten är på många sätt undermålig i Sverige och ett sätt att arbeta med det är att nå ut till människor för att ändra deras uppfattningar, säger Anders Westgerd.

Har du hört någon säga ”Jag dör hellre än hamnar i rullstol”? Det har assistanskooperativet GIL, som med ett nytt initiativ i form av verket Domstolen och utställningen ”Gående hänvisas till andra sidan”, vill begrava uttrycket. 

– ”Gående hänvisas till andra sidan” handlar om att man som funktionsnedsatt ofta hänvisas till egna, speciella platser, så en del i detta är att vända på perspektivet, säger Anders Westgerd, vd på Göteborgskooperativet för independent living, GIL.

Initiativet till utställningen är en reaktion på att människor har förutfattade meningar om ett liv som de inte vet något om, enligt assistanskooperativet.

– Att man hellre dör än hamnar i rullstol är en mening som man hört ända sedan man gick i skolan. Människor inte bara tänker det utan många säger det rakt ut, säger Anders Westgerd.

”Ett gott liv”

Han berättar att han blev rullstolsbunden efter en olycka och säger att han kan förstå att människor kan tycka så, men att det också bidrar till att föreställningar om personer med funktionsnedsättningar, som ofta inte alls känner så, blir kvar.

– Så länge man har det synsättet bevaras också bilden av hur livet för funktionsnedsatta är. Att man som funktionsnedsatt har ett jävligt liv. Det leder även till att man inte förväntas delta och inte räknas med som andra i samhället, utan man blir lätt sedd som en knepig avart, säger Anders Westgerd, och fortsätter:

– Oavsett funktionsnedsättning kan man leva ett gott och värdigt liv.

”Att livet skulle ta slut om man blir rullstolsburen är en etablerad fördom som frodas i ett samhälle där tillgängligheten är dålig. Kan ökad kunskap om livet med funktionsnedsättning i stället få oss att se världen ur nya perspektiv?”, skriver GIL om utställningen.

Domstolen

– Tillgängligheten är på många sätt undermålig i Sverige och ett sätt att arbeta med det är att nå ut till människor och prata om detta för att ändra deras uppfattningar.

Verket, en rullstol byggd som en likkista, kallas Domstolen och kom till genom ett samarbete med möbeldesignern Staffan Holm.

– Designvärlden har mycket att lära av funktions-communityt. Universell design är en blind fläck för många designers. Jag hoppas vi kan bidra till att en del dåliga designidéer får dö i och med Domstolen, säger han i ett pressmeddelande.

Verket ställs ut i Auditoriet på Röhsska museet i Göteborg den 27-30 maj 2023.

Läs mer: 

Många nekas ersättning för extra kostnader vid funktionsnedsättning

Tillgänglighet på hållplatser blir allt bättre

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV