Radar · Utrikes

Ja till lagen som splittrar Israel

Massprotester utanför parlamentet vid måndagens omröstning.

Det israeliska parlamentet har röstat igenom första delen av ett lagpaket som splittrar landet i två läger. Stora protester pågår utanför parlamentsbyggnaden. Kravallpolis har använt vattenkanoner och flera demonstranter har skadats och gripits.
– Det går inte att överskatta betydelsen av den här omröstningen, säger Israelexperten Anders Persson.

När lagförslaget röstades igenom lämnade oppositionens ledamöter parlamentet knesset i Jerusalem i protest.

Utanför parlamentet har omkring 20 000 personer samlats för att protestera mot regeringens förslag. Demonstranterna har blockerat vägar och satt upp tältläger. Minst fem personer har skadats när kravallpolis använde vattenkanoner mot demonstranterna.

– Skäms! Det här är den mest hänsynsfulla demonstrationen någonsin, ropade en demonstrant enligt tidningen The Times of Israel.

Enligt israelisk polis har 19 personer gripits.

Demokratisk tillbakagång

Det godkända lagen är en del av ett större, hårt kritiserat lagpaket som bland annat innebär begränsningar av Högsta domstolens befogenheter och att parlamentet får mer makt.

Lagförslaget är ett av fyra, och handlar om den så kallade rimlighetslagen.

– Den innebär minskade möjligheter för Högsta domstolen att stoppa politiska beslut som till exempel olämpliga ministerutnämningar och tillsättningar av höga positioner, säger Anders Persson, docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitet.

Massprotesterna mot lagpaketet har pågått i månader och är bland de största i Israels historia. Kritiker anser att lagarna hotar Israels status som demokratiskt land.

– Landet kommer att rankas betydligt sämre i demokratirankningsindex. Det här är av allt att döma en milstolpe för Israels demokratiska tillbakagång, säger Anders Persson.

Saknar folkligt stöd

Lagpaketet har parlamentariskt stöd men inte folkligt. Opinionsmätningar visar att en majoritet av israelerna är emot det. Under måndagen håller flera stora köpcentrum stängt som protest mot regeringens lagförslag.

Netanyahus regering beskrivs som den mest högerorienterade och extrema i Israels historia.

Läs mer: 

Nya protester i Israel

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV