Radar · Miljö

Fem klimataktivister gripna i Kumla

Polisen använde maskiner för torvbrytning för att frakta bort klimataktivisterna.

Polisen har med hjälp av torvbrytningsmaskiner i dag fört bort fem klimataktivister från Ekebymossen i Kumla. Insatsen skedde strax efter klockan 13.

Aktivisterna ägnade sig åt att för hand fylla i igen diken så att våtmarken ska kunna återställas. Enligt uppgift ska de ha hunnit plugga igen tre diken innan de blev avbrutna.

Det är ännu oklart om omhändertagandet kommer leda till häktningar eller om aktivisterna kommer sättas på fri fot.

Polisens insats kommer efter en helg då 18 andra aktivister blivit anhållna och frihetsberövade vid liknande aktioner i Småland.

Det är ännu inte känt om och vad aktivisterna i Kumla kommer bli anklagade för. Vid aktionen i Småland var anklagelserna skadegörelse och olaga intrång.

Nystartad grupp

Organisationen Återställ våtmarker uppger genom sin presskontakt Alfred Westh att dagens aktion är utförd av en nystartad grupp personer som ville uttrycka sin solidaritet med de tidigare häktade.

Alfred Westh menar att det finns gott om personer som är beredda att riskera rättsliga åtgärder för att rädda klimatet.

– Jag ska kämpa så länge jag lever, vi får se hur rörelsen kan hålla ut. Men mod föder mod och vi försöker få ut hela befolkningen att protestera, säger Alfred Westh.

Verksamheten vid Ekebymossen levererar torv till det välkända konsumentvarumärket Hasselfors Garden.

Aktivister fyller igen diken innan polisens ingripande i dag
Aktivister fyller igen diken innan polisens ingripande i dag. Bild: Återställ våtmarker. 

Anledningen till att det är viktigt att sluta med torvbrytning och återställa täkterna är att det är den effektivaste metoden att sänka koldioxidutsläppen från Sverige, menar Återställ våtmarker. De menar att torvbrytning står för tre gånger så stora klimatutsläpp som exempelvis hela Sveriges inrikesflyg.

Läs mer: 

14 ytterligare miljöaktivister häktas

Aktivister från Återställ våtmarker häktade: ”Absurd situation”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV