Radar · Politik

Kristersson: Det viktigaste är snabbt inträde

Statsminister Ulf Kristersson håller pressträff med anledning av Natoprocessen och Sveriges säkerhet.

Ingen nationell säkerhetsfråga är nu viktigare för landet än att Sverige och Finland snabbt går med i Nato, säger statsminister Ulf Kristersson (M) på en presskonferens.

– Jag vill mana alla i Sverige att inse allvaret i det här på riktigt, säger statsministern.

Ulf Kristersson markerar att yttrandefrihet gäller i Sverige.

– Det här hotar freden i vår del av världen. I Sverige gäller fullt ut yttrandefrihet. Det är den vi vill försvara. En mycket bred majoritet har bestämt att Sverige och Finland ska gå med i Nato. Det måste ske fort som möjligt, säger Kristersson.

Utrikesminister Tobias Billström (M) säger att regeringen självklart försvarar yttrandefriheten. Men samtidigt måste man förstå att det är respektlöst att bränna en koran.

– Även Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Finland har betonat att koranbränningen är en belastning, säger han.

"Av största vikt"

Billström påminner om att den säkerhetspolitiska situationen är den allvarligaste på lång tid. Därför är det nu av största vikt att händelser som dessa inte kommer i vägen för Natoprocessen, anser han.

Uttalandena följer på turerna under de senaste dagarna efter högerextremistiske provokatören Rasmus Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm.

Den turkiske presidenten Erdogan uppgav i måndags att Sveriges Natoansökan inte kan vänta sig Turkiets stöd. Orsaken var den stora upprördheten efter koranbränningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV