Glöd · Debatt

Palestinagrupperna behöver stöd när hårda vindar blåser

Palestinagrupperna demonstrerar i Stockholm 2017 mot USA:s beslut att flytta sin ambassad till Jerusalem.

Frivilligorganisationernas arbete drabbas hårt när regeringen skär ner biståndet och nära på avvecklar bidragen till information och kommunikation, skriver tre debattörer från Palestinagruppen i Göteborg. De efterlyser fler medlemmar och ekonomiskt stöd.

DEBATT. Två omvälvande val skedde i höstas, i Israel och i Sverige. I Israel valdes den mest nationalistiska och bosättarvänliga regeringen någonsin och i Sverige den troligen mest Israelvänliga. Trots detta ser vi ett starkt stöd för Palestina runt om i världen, inte minst under VM i herrfotboll. Betydligt dystrare är det i Palestina där det dödliga våldet mot palestinierna ökar, 39 dödade under årets första 28 dagar, och där den israeliska regeringen beslutat om ytterligare fördrivning och expansion av bosättningar.

När behovet av information om folkrättsbrott, övergrepp mot civila i krisområden, och om att allt fler lider av krig och fattigdom är större än någonsin, väljer den svenska högerregeringen att skära ned biståndet avsevärt och i det närmaste avveckla informations- och kommunikationsbidraget. I ett första skede en neddragning med 86 procent.

Detta drabbar Palestinagrupperna men även en mängd organisationer, stora som små: Sidas egen infokomverksamhet, Forum Civ, Rädda barnen, Act Svenska kyrkan, Palmecentret, Afrikagrupperna och många andra. Bistånds- och solidaritetsorganisationerna har gemensamt protesterat mot följderna och behöver också det svenska civilsamhällets stöd.

Palestinagrupperna bedriver ett aktivt BDS-arbete (för bojkott, ickeinvestering och sanktioner mot israeliska företag och produkter), bojkott mot Puma som stöder israeliska fotbollsförbundet, verkar för Medborgarinitiativet (en miljon underskrifter från EU-medborgare med krav på att handel med bosättningar i ockuperade områden, däribland Israels bosättningar på palestinskt område, behandlas i EU-parlamentet), protesterar och agerar mot Israels olagligförklarande av sex palestinska medborgarrättsorganisationer, ger ut temaskrifter och Palestinapodden. Dessutom stödjer PGS ekonomiskt ett antal olika projekt med inriktning barn- och ungdomsverksamhet på Västbanken, i Gaza och Libanon. Projekten följs upp och redovisas, bland annat i medlemstidningen Palestina Nu.

Behovet av ekonomiskt stöd för att kunna fortsätta med vårt opinionsarbete är således akut. Palestinagruppernas egna inkomster (medlemsavgift och gåvor) är av stor vikt men räcker inte långt och att öka medlemsantalet är nu mycket värdefullt! Du kan teckna ett medlemskap eller skänka en gåva (300 kr/år – för studerade eller pensionär 150 kr, ung medlem 50 kr) genom att swisha Palestinagrupperna 1233467800 eller genom att betala till PG 555717-8.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV