Radar · Utrikes

Kina lägger fram fredsförslag

Kinas Wang Yi och Rysslands Sergej Lavrov  i onsdagen.

Kina uppmanar Ryssland och Ukraina att sätta sig vid förhandlingsbordet, och lägger fram ett fredsförslag med tolv punkter. Kina vill bland annat se ett stopp på sanktionerna mot Ryssland.

Kina lade fram sitt förslag i ett dokument på fredagen, samma dag som markerar årsdagen av den storskaliga ryska invasionen.
Till stor del var punkterna en upprepning av ståndpunkter som Kina redan framfört.

”Alla länders suveränitet, oberoende och territoriella integritet måste upprätthållas”, står det bland annat i dokumentet.

Förklarat sig neutral

Kina har förklarat sig neutral i konflikten, men har en nära relation med Ryssland. I tolvpunktsprogrammet uppmanas båda parterna att vara återhållsamma och återvända till samtal så fort som möjligt.

”Dialog och förhandlingar är den enda hållbara lösningen på Ukrainakrisen”, enligt dokumentet.

I övrigt vill Kina se humanitära korridorer för att evakuera civila, där FN bör medverka, och att båda sidor undviker att attackera civilbefolkningen och civila anläggningar. Kärnkraftsanläggningar måste skyddas och kärnvapen får inte sättas in, enligt landet.

”Sanktioner igen lösning”

Kina vill också se ett stopp av sanktionerna mot Ryssland.
”Ensidiga sanktioner och maximalt tryck kan inte lösa problemet, de skapar bara nya problem”, skriver man.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj var på torsdagen öppen för Kinas inblandning, och vill gärna möta kinesiska representanter.

– Jag tycker att det generellt är ett bra faktum att Kina börjat prata om Ukraina och skickar signaler. Vi kommer att dra några slutsatser efter det att vi sett specifikt vad de erbjuder, sade presidenten enligt AFP.