Radar · Utrikes

FN röstade för att kräva ryskt tillbakadragande

USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield talar till generalförsamlingen inför torsdagens omröstning.

Efter lång debatt har FN:s generalförsamling antagit en resolution om att Ryssland omedelbart ska dra sig ur Ukraina. Kina lade ned sin röst.
– Vi ser gärna att Ryssland och Ukraina rör sig närmare varandra och återupptar direkt dialog, sade landets representant

141 av FN:s 193 medlemsländer röstade för resolutionen och 7 länder röstade emot. 32 länder avstod, bland dem Kina och Indien.

Resolutionen stödjer Ukrainas suveränitet och ”territoriala integritet” och motsätter sig samtliga Rysslands anspråk på de delar av Ukraina man ockuperar.

Den kräver även ”att den ryska federationen omedelbart, fullt ut och ovillkorligen drar tillbaka sina militära styrkor från ukrainskt territorium enligt de internationellt erkända gränserna”.

Siffrorna i omröstningen ligger i linje med vad som på förhand förmodats, med några av Rysslands närmaste vänner som i likhet med landet röstade emot resolutionen: Belarus, Mali, Nicaragua, Syrien, Nordkorea och Eritrea.

141 av FN:s 193 medlemsländer röstade för resolutionen och 7 länder röstade emot
141 av FN:s 193 medlemsländer röstade för resolutionen och 7 länder röstade emot. 32 länder avstod Foto: UN News

Kina och Indien passade

Mer intressant var hur Kina och i viss mån Indien skulle rösta, och om Kina i voteringen skulle närma sig Ryssland – inte minst sedan den kinesiske toppdiplomaten Wang Yi i veckan besökte Moskva och träffade president Vladimir Putin.

Men precis som i oktober i fjol lade de två länderna ned sina röster. Då gällde det en resolution om att fördöma Rysslands olagliga annektering av de ockuperade ukrainska regionerna Cherson, Luhansk, Donetsk och Zaporizjzja. Då röstade 143 länder för att fördöma Ryssland och 35 lade ned sina röster.

Inför torsdagens omröstning uppmanade Kinas ställföreträdande FN-ambassadör Dai Bing båda sidor att lägga ned vapnen och inleda fredsförhandlingar.

– Vi ser gärna att Ryssland och Ukraina rör sig närmare varandra och återupptar direkt dialog så snart som möjligt, sade han.

Men Dai Bing gav även stöd åt den ryska invasionen och rättfärdigade annekteringen av några regioner, det med hänvisning till varje nations rätt till ”rimligt säkerhetsintresse”.

Inte bindande

Resolutionen är inte bindande och är främst ett symboliskt stöd för Ukraina. Som permanent medlem i säkerhetsrådet har Ryssland vetorätt och har tidigare använt den i omröstningar där.

Landets FN-ambassadör Vasilij Nebenzia sade på onsdagen att västvärlden driver hela världen mot avgrunden i sin kamp för Ukraina och kallade det ukrainska styret för nynazister.

– De (väst) är redo att driva hela världen ner i en avgrund för att bevara sitt herravälde, sade han.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba sade å sin sida efter omröstningen att den visar hur starkt internationellt stöd landet har.

– Det är mycket bredare, och kommer bara att stärkas och bli än mer fast. Den här omröstningen utmanar tanken om att det globala samfundet inte står på Ukrainas sida, många länder från Latinamerika, Afrika och Asien röstade för oss i dag.