Radar · Nyhet

Studie: Snälla människor blir lyckligare

Att utföra en god gärning som att bjuda på en kopp kaffe är ett sätt att uppleva lycka, enligt en ny amerikansk studie.

Har du för vana att bjuda okända personer på kaffe, hälsa på en sjuk granne – eller gläds du åt din kollegas befordran? Då har du betydligt större möjlighet att känna dig lycklig än dina mer missunnsamma medmänniskor, enligt en ny amerikansk studie.

70 000 personer i över 200 länder har deltagit i studien Big Joy, som genomförts av Greater Good Science Center på det amerikanska universitetet UC Berkeley. Personerna har under en veckas tid visat konkreta prov på vänlighet – exempelvis genom att plocka skräp, hjälpa en vän med en svår uppgift, eller genom att köpa ett mål mat åt en hemlös person.

Inför studien fick deltagarna i enkät svara på frågor kring sitt mentala mående, upplevda stress och personlighet. Efter att därefter under en veckas tid ha visat prov på snällhet fick de än en gång besvara frågorna – och resultaten visade att de då mådde betydligt bättre än tidigare.

26 procent av deltagarna vittnar om att de efter att ha utfört en radda goda gärningar känt sig lyckligare. 30 procent hävdar att deras relationer har förbättrats.

27 procent av deltagarna upplevde även att de genom att ha visat godhet kunnat påverka sina upplevelser av lycka och att de på så vis haft kontroll över sitt välbefinnande.

”Mätbara förändringar”

Enligt Emiliana Simon-Thomas, forskningsledare för Greater Good Science Center vid Berkeley-universitetet, är resultaten glädjande, skriver NPR.

– De visar på statistiskt signifikanta och mätbara förändringar, som en känsla av större välbefinnande, mindre stress och ett större mått av tillfredsställelse i relationer, säger hon.

Forskarstudien är inte heller den första som visar att snällhet tycks leda till att vi mår bättre. Exempelvis visar en tidigare rapport från Greater Good Science-institutet att äldre människor som ägnar sig välgörenhet mår psykiskt bättre än de som inte gör det.

Att avsiktligt utföra en god gärning kan också leda till att människor känner att de har kontroll över sina liv, enligt Elissa Epel, professor i psykiatri vid University of California, och en av forskarna bakom studien.

De upplever att de styr över sina känslor, säger hon, och menar att det kan vara en förklaring till de upplevda förbättringarna av välbefinnande.

”Något att hålla fast vid”

Att i vardagen visa prov på godhet kan också vara ett sätt att hitta en ljuspunkt i tider, som likt dem vi upplever i dagsläget, ser allt dystrare ut.

Det anser Judith Moskowitz, samhällsvetare vid Feinberg School of Medicine vid Northwestern University.

– Så många av de saker som orsakar oss stress och sorg är utom vår kontroll. De här korta stunderna av upplevd lycka kan ge oss något att klamra oss fast vi, säger hon till NPR.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV